Αισθητές στο λιανικό εμπόριο ήταν οι επιπτώσεις της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα εφαρμογής τους. Ωστόσο, όπως λένε οι έμποροι, παρότι η πτώση στις πωλήσεις των επιχειρήσεων ήταν τελικά μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, η κατάσταση παραμένει δύσκολη με αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να παραμένουν άλυτα.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αφορούν τον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ετήσια υποχώρηση του τζίρου 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ από τη μηνιαία σύγκριση του δείκτη (Ιούλιος – Ιούνιος 2015) προκύπτει συρρίκνωση του τζίρου 5,5%, καθιστώντας σαφές ότι οι θερινές εκπτώσεις του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου δεν κατόρθωσαν, λαμβάνοντας υπόψη και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, να αναστρέψουν το υποτονικό κλίμα της αγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ετήσια μείωση στον κλάδο των τροφίμων ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις (-1,8%), ενώ η ομάδα της ένδυσης και υπόδησης κατέγραψε σχετικά περιορισμένης έκτασης απώλειες (-7,5%). Αντίθετα, τα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού υπέστησαν μεγάλο πλήγμα (-23,7%).

Οπως όμως σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, «οι δυσκολίες, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις των συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό συνεχίζουν να ταλαιπωρούν έντονα το σύνολο της αγοράς».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εκπρόσωποι της αγοράς με αφορμή και την αύξηση του ΦΠΑ. Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος υποστηρίζουν ότι «λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ δεν οδηγούν σε αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, πλέον και με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από σήμερα, συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας». Οπως υποστηρίζουν, για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει ακόμα οξύτερο καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10% και η γειτονική Τουρκία συζητά τη δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ, που θα τους επιτρέπει να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Αδικία οι υψηλοί συντελεστές

Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει αδικία την έναρξη της εφαρμογής υψηλών συντελεστών ΦΠΑ σε έξι νησιά μας, που αυξάνει τις τιμές των αγαθών περίπου 6% και το κόστος ζωής των νησιωτών 13%. «Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της πλήρους ανάπτυξης των 11 δισ. ευρώ ετήσιων φορολογικών βαρών του 2015 συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, που συνολικά υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ τον μήνα ή 83 εκατ. ευρώ την ημέρα» λέει υπογραμμίζοντας το μέγεθος των επιβαρύνσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις.