Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση συζητήθηκε τόσο στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γιούνκερ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, όσο και στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάινμαν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας συμφώνησαν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ανάγκη να υπάρξει «κοινή προσέγγιση» στο θέμα της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί πολύ για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να λάβει όλα τα μέσα στήριξης, οικονομικά και όχι μόνο, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Ο ίδιος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ανδρών.

Στη συνέχεια, στις 17:00 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και στις 19:00 το απόγευμα θα ακολουθήσει δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο παρόντες θα είναι ο τούρκος πρόεδρος, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντ.Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.