Σημαντικά διμερή αλλά και περιφερειακά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι παρουσία και του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Οπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, στη συνάντηση συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης τα ζητήματα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα.

Ο Τζον Κέρι στάθηκε στη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου ενώ εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια και του Κυπριακού.

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να λυθεί το ονοματολογικό με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.