Ανοιχτό άφησε εκ νέου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ευρωζώνη να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης.

Σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SDZ), ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει ευελιξία υπό έκτακτες περιπτώσεις.

«Θα προσπαθήσουμε τώρα να αναλύσουμε το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση. Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση ανθρώπων εδώ από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου», σημείωσε.

Το Σύμφωνο, στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη του κύρους του ευρωπαϊκού νομίσματος, προβλέπει ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίζουν το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 3% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), παρότι πολλά κράτη έχουν ξεπεράσει το όριο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Το κριτήριο δανεισμού είναι 60% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία, όπου υπολογίζεται ότι έφτασαν 170.000 αιτούντες άσυλο μέσα στον Σεπτέμβριο, σκοπεύει να διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό της για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους της βοήθειας στους μετανάστες το 2016.
Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε χθες ότι δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα χρειαστεί δανειακή χρηματοδότηση του χρόνου, άλλες χώρες δυσκολεύονται να κρατήσουν τα επίπεδα των ελλειμμάτων τους χαμηλά.

«Αυτή η προσφυγική κρίση είναι βραχυπρόθεσμο βάρος για τις οικονομίες, αλλά στο μεσοπρόθεσμο χρόνο αυτό μπορεί να αλλάξει», επισήμανε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Άρα θα πρέπει να βλέπουμε την προσφυγική κρίση και το κόστος της ως επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι θα αφυπνίσει ένα καινούργιο εργατικό δυναμικό, καινούργια ενέργεια και καινούργια κατανάλωση, οπότε μακροχρόνια θα έχει θετική επίδραση στις οικονομίες μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από