Παλιά ιστορία το λεγόμενο φανταστικό. Οχι όσο η ανθρώπινη φαντασία – αλίμονο αν του αποδοθεί τέτοια αποκλειστικότητα –, σίγουρα όμως όσο η τάση (ή η πλάνη) του σύγχρονου ανθρώπου να θεωρεί την πραγματικότητα βαρετή και να αρέσκεται σε αφηγήσεις με μάγους, ήρωες και φτερωτούς δράκους. Αν έπρεπε να εντοπιστούν οι μοντέρνες καταβολές του, θα έφτανε κανείς στους πιο δυσαρεστημένους με τη βιομηχανική επανάσταση εκπροσώπους του ρομαντισμού, στις εικόνες του Γκιστάβ Ντορέ ή στα μυθιστορήματα του Τζορτζ Μακντόναλντ.

Ο Ρόμπερτ Χάουαρντ με τον «Κόναν» του ή ο Χ.Φ. Λάβκραφτ με τον «Κθούλου» του (για τον οποίο έχει γράψει μια μελέτη και ο Μισέλ Ουελμπέκ) έβαλαν το λιθαράκι τους, μέχρι που το είδος άρχισε να παγιώνεται με τα «Χρονικά της Νάρνια» του Κ.Σ. Λιούις και φυσικά τον Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Κόμικς της EC και περιοδικά όπως το «Weird Tales» διέδωσαν τις σχετικές ιδέες, ενώ το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έφερε τα επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οταν ο πλέον πρόσφατος εκπρόσωπος εμφανίστηκε στην τηλεόραση με το όνομα «Game Of Thrones», το έδαφος είχε καλλιεργηθεί ήδη.

Αντίθετα με τις συνήθεις γκρίνιες, η Ελλάδα δεν έμεινε ακριβώς αμέτοχη. Τα πρώτα σπέρματα εμφανίστηκαν μάλλον ως λαογραφικές αναφορές σε ιστορίες λ.χ. του Παπαδιαμάντη, έργα όμως όπως το «Χαμένο νησί» του Μ. Καραγάτση και σχεδόν όλα του Δημοσθένη Βουτυρά έθεσαν πιο στέρεα τις βάσεις. Η επιστημονική φαντασία εκπροσωπήθηκε επάξια από τον Μάκη Πανώριο και την «Ανδρομέδα» του, τη στιγμή που δίσκοι όπως το «Αστρόνειρο» του Κώστα Τουρνά επιχειρούσαν να ντύσουν μουσικά τον χώρο. Τα βιβλιοπωλεία και τα περιοδικά κόμικς της δεκαετίας του '80 βοήθησαν και εδώ την κατάσταση, φτάνοντας σήμερα να υπερηφανεύονται για τίτλους όπως τα μπρατσωμένα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» του Γιάννη Ρουμπούλια. Το 1995, η Ανθίππη Φιαμού κυκλοφόρησε το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα ηρωικής φαντασίας με τον τίτλο «Λαμπρά φεγγάρια στον ποταμό της λησμονιάς» (Καστανιώτης).

Πρόσφατα, ο Γιώργος Αγγελίδης εξέδωσε την α λα Χάρι Πότερ «Αυτοκρατορία του φεγγαριού» (Anima). Πλέον, εκεί έξω υπάρχουν ένα σωρό σχετικοί εκδοτικοί (Anubis, Ars Nocturna) και άλλες τόσες ομάδες (sff.gr, Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας).

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΛΙ. Το 1ο ΦantastiCon 2015 διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Φανταστικού και την Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε συνεργασία με το Hellenic American College, και συστήνεται ως το μόνο ελληνικό συνέδριο που επιχειρεί να αναδείξει παρόμοια ρεύματα. Το πρόγραμμά του, πλούσιο: μπορεί κανείς να συναντήσει ένα αφιέρωμα στον «κακό που αγαπήσαμε», δηλαδή στον Κρίστοφερ Λι ή ένα σεμινάριο για τον καλύτερο «Αφέντη του μπουντρουμιού» όπως λέγονται οι συντονιστές του παιχνιδιού Dungeons & Dragons.

Ενα διαγωνισμό γνώσεων με χαριποτερική θεματολογία, αλλά και ένα εργαστήρι για δημιουργία αθώου οπλισμού από αθώα αντικείμενα. Συζητήσεις για την επιρροή του φαντασιακού του Λάβκραφτ στον δυτικό εσωτερισμό, αλλά και θεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Φίλων Τόλκιν. Καλλιστεία κοστουμιών ή προβολή της ταινίας «Χειμώνας» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα (φωτό). Θα καταφέρει το συνέδριο την πολυπόθητη καθιέρωση με όλα αυτά; Μία φορά να έχει τύχει κανείς ανάμεσα στους υποψήφιους επισκέπτες του, αντιλαμβάνεται ότι για αυτούς τους αμετανόητους μύστες των θρύλων, για αυτούς τους «σπασίκλες» των ανύπαρκτων κόσμων, η επιτυχία σημαίνει ενίοτε και κάτι απλό: τη συνάντηση και τη ζωηρή ανταλλαγή απόψεων, για κάθε λογής σχετική λατρεία ή λόξα.
 
ΦantastiCon 2015
Σάββατο 3, Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από