Στις τέσσερις προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Γιώργος Μιχελής και ο διευθυνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.
Ειδικότερα αναφέρθηκαν στην:
- Κεφαλαιοποίηση Συστημικών Τραπεζών: Τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου η κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τους θεσμούς και τα τραπεζικά ιδρύματα επεξεργάζεται μια σειρά επιλογών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ΄επέκταση την επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.
- Διακυβέρνηση ΤΧΣ και Τραπεζών: Εντός του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος νόμος του ΤΧΣ που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, θα αποτυπώνει τις διευρυμένες υποχρεώσεις του και θα περιγράφει το πλαίσιο της λειτουργικής του επάνδρωσης ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό και αποτελεσματικό έργο. Παράλληλα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Ταμείο καλείται να έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.
- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ και αναμφισβήτητα συνιστούν, λόγω του μεγέθους τους, θέμα προς άμεση επίλυση προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα η ανάπτυξη του Τραπεζικού συστήματος. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αποτυπώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στην διαχείρισης των NPLs και να αποτυπώσει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με την διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.
- Νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «Υπερ-Ταμείου» που θα πάρει υπό την σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων. Στο νέο αυτό ταμείο το ΤΧΣ με την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από