«Οταν ανακοίνωσα στους συμπαίκτες μου την απόφασή μου να αποσυρθώ από την Εθνική, στα αποδυτήρια η συγκίνηση ήταν έντονη. Η στιγμή ήταν φορτισμένη συναισθηματικά και έγινε ακόμα πιο δύσκολη όταν διέκρινα συσπάσεις στα πρόσωπά τους».

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης ανοίγει τον φάκελο της Εθνικής μιλώντας στην «ΟΜΑΔΑ» και βγάζει έντονη συναισθηματική φόρτιση για τις τελευταίες αγωνιστικές στιγμές στο Πιερ Μορουά της Λιλ. Ωστόσο στην ερώτηση γιατί οι έλληνες διεθνείς αποχωρούν νωρίς από την ομάδα μάς παράπεμψε σε ανώτερα κλιμάκια.

«Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, αλλά καλό θα είναι να ρωτήσετε τους διοικούντες την ελληνική Ομοσπονδία. Δεν είμαι στο μυαλό του κάθε παίκτη για να ξέρω γιατί αποφασίζει να σταματήσει ούτε θα είμαι εγώ αυτός που θα πω ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Καλό είναι να ρωτήσετε τους καθ’ ύλην αρμοδίους» λέει ο Kill Bill, που ξεκαθαρίζει ότι την απόφαση για αποχώρηση την πήρε κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.

«Υπήρχε ως σκέψη στην άκρη του μυαλού μου, ωρίμασε αρκετά στη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά το αποφάσισα οριστικά μετά τον αποκλεισμό μας από την Ισπανία. Ισως αν φτάναμε στον τελικό και παίρναμε την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Κατάλαβα όμως ότι δεν είχα να προσφέρω πλέον κάτι άλλο σε μια Εθνική, της οποίας παραμένω ένθερμος φίλος και στην οποία παίζω ακόμα και τραυματίας κάποιες φορές, από μικρό παιδάκι» λέει με έμφαση ο Σπανούλης που έγινε δέκτης κολακευτικών σχολίων από μεγάλους αντιπάλους του (Γκασόλ, Πάρκερ κ.ά.) αλλά και από τους συμπαίκτες του.

«Ο σεβασμός προς το πρόσωπό μου από τόσο μεγάλους παίκτες είναι για μένα παράσημο, πιο σημαντικό ίσως και από τους τίτλους που έχω κατακτήσει» λέει και εύχεται να ξαναδούμε στο μέλλον την Εθνική στην κορυφή. «Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, όπως εμείς τα καταφέραμε και δημιουργήσαμε μια νέα κορυφαία γενιά μετά από αυτή του 1987, να γίνει το ίδιο και στο μέλλον».

ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ. Την απόφασή του την είχε ανακοινώσει πρώτα στην οικογένειά του, η οποία πλέον θα τον χαίρεται τα καλοκαίρια. Ποια παιχνίδια όμως θα δείχνει στους γιους του αλλά και στην κόρη του μελλοντικά ώστε να ξαναζεί με τα παιδιά του τα καλύτερά του χρόνια στην εθνική ομάδα;

«Σίγουρα τον ημιτελικό με τους Αμερικανούς στο Παγκόσμιο του 2006 αλλά και τον προημιτελικό με τους Τούρκους στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Φυσικά τον ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005 αλλά και τον χαμένο ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007 με την Ισπανία, αφού και μέσα από τις ήττες γίνεσαι ακόμα πιο δυνατός».

Η νέα χρονιά έχει απαιτήσεις, ιδιαίτερα μετά τον περυσινό τίτλο στο πρωτάθλημα.

«Το κίνητρο είναι ισχυρό όπως ήταν και η περυσινή επιτυχία, στην οποία σαφώς και έχει μερίδιο και ο κόουτς Μπαρτζώκας που είχε στήσει την ομάδα. Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως το πιστώνεται ο κόουτς Σφαιρόπουλος που αξιοποίησε αυτό το ρόστερ, πήρε το 100% από κάθε παίκτη και ο Ολυμπιακός έπαιξε ουσιαστικά το μπάσκετ που ταιριάζει στο DNA του, μέσα από δυνατή άμυνα που οδηγούσε και σε θέαμα αλλά και σε αποτέλεσμα».

Πρόσφατα απέκτησε και κόρη, στην εξαμελή πλέον οικογένειά του αυτό που τον ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι: «Τα παιδιά μου να γίνουν σωστοί άνθρωποι». Οσο για τη μεγάλη κρίση της χώρας μπορεί να μην τον αγγίζει στην τσέπη του, λόγω της οικονομικής άνεσης, τον αγγίζει όμως στην καρδιά του.

«Ολοι οι φίλοι μου, κοντινοί μου άνθρωποι τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα και τα βλέπω, τα συζητάμε καθημερινά και μπορώ να πω ότι όλο αυτό με έχει κάνει πιο συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Εύχομαι το συντομότερο να τελειώσει» λέει ο εμβληματικός παίκτης, που βοηθάει πολύ κόσμο χωρίς όμως να γίνεται δημόσια γνωστό.

«Η συγγνώμη δεν ήταν ειλικρινής»

«Συγγνώμη για ποιο από όλα; Ας ζητήσει πρώτα για όλα αυτά που κατηγορείται. Υπάρχουν ανοιχτές αποφάσεις και οι αθλητικοί δικαστές τον είχαν τιμωρήσει συνολικά με 82 μήνες. Δεν ήταν ειλικρινής η συγγνώμη και όταν βλέπεις εμετικά δημοσιεύματα για την οικογένειά μας από τα σάιτ του και χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό σύλλογο της βρωμιάς, τότε τι συγγνώμη να ζητήσει».

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν θεωρούν, όπως έδειξαν και χθες στην παρουσίαση του νέου Ολυμπιακού, ειλικρινή τη συγγνώμη από πλευράς Παναθηναϊκού για όσα έχει πει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.