Αποσυμφόρηση της πλατείας Βικτωρίας, όπου συσσωρεύονται χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση άλλων αιρετών αλλά και τη μη αξιοποίηση χώρων, όπως είναι υπολειτουργούντα ή εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.

Κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος να συμμετάσχει στον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ακόμη και με τη δημιουργία ενός ακόμη χώρου φιλοξενίας εντός των ορίων του δήμου – πέραν του Ελαιώνα – αρκεί να δοθεί λύση στην Βικτώρια.

«Όταν φτάνει καραβιά στον Πειραιά, στη συνέχεια στην πλατεία Βικτωρίας κατασκηνώνουν περίπου 3.000 πρόσφυγες» αναφέρουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται. Δεν είναι τυχαίο πως εκτός από την πλατεία έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται πρόσφυγες στην Αχαρνών και στους γύρω δρόμους.

«Είναι μια κατάσταση, από κάθε άποψη, απαράδεκτη. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι έχουν επιδείξει μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα» τόνισε ο κ. Καμίνης, προειδοποιώντας ωστόσο πως «καιροφυλακτούν ακραίοι κύκλοι, προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί».

Όπως εξάλλου επισημαίνεται, στο πλαίσιο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής έχουν αναφέρει πως «τάγματα εφόδου» είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες, μπορεί να φύγει από τον έλεγχο η κατάσταση» σχολιάζουν.

Το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας αναγνώρισε ο κ. Μουζάλας. «Το υπουργείο Μετανάστευσης βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη πίεση και αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η Βικτώρια είναι ένα τυπική παράδειγμα. Ο δήμαρχος έχει μια πολύ μεγάλη αγωνία για την κατάσταση και τον κατανοώ» σημείωσε.

Σύμφωνα με στελέχη του Δήμου, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε ένα σχεδιασμό για δημιουργό διαφόρων χώρων γύρω από το κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν περιοχές όπως η πλατεία Βικτωρίας. Ωστόσο, από το δήμο αντέτειναν πως αυτό δεν αρκεί και απαιτείται να λειτουργήσει παράλληλα ένας μηχανισμός ώστε οι πρόσφυγες να μην διοχετεύονται στο κέντρο της πόλης.

«Κατήγγειλα δημοσίως, χωρίς να λάβω καμία απάντηση, ότι οι αρχές καθοδηγούν τους πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά στην πλατεία Βικτωρίας» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καμίνης σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε πρόθυμος να υπερασπιστεί το αίτημα του Δήμου για να βρεθεί λύση, παρ’ ότι πρόκειται για απόφαση που απαιτείται να ληφθεί σε πιο κεντρικό επίπεδο. Πάντως, από πλευράς Δήμου εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες, δηλώνουν έτοιμοι να διαμορφώσουν και δεύτερο χώρο φιλοξενίας στα πρότυπα του Ελαιώνα. Όπως σημειωνόταν, έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, ο οποίος είναι μεγάλος και βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή – χωρίς, όμως, να είναι έξω από την πόλη – ενώ δεν απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσει. Προσθέτουν επίσης πως ήδη ο δήμος έχει διασφαλίσει για το χώρο την παροχή στοιχειωδών μέσων διαβίωσης, όπως είναι τουαλέτες και ντους.

Ωστόσο, ο κ. Καμίνης δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του για την απροθυμία που δείχνουν άλλοι φορείς. «Και πάλι, ο δήμος Αθηναίων θα κάνει αυτό που του αναλογεί. Προς το παρόν, δυστυχώς, φαίνεται μόνος του, γιατί δεν βλέπουμε ούτε από τους άλλους δήμους μια παρόμοια διάθεση, ούτε όμως και από τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν έναν ελεύθερο χώρο» επισήμανε.

«Ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν στρατόπεδα, τα οποία ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν επιτρέπεται να έχουμε άδειους χώρους στο Λεκανοπέδιο και γεμάτες πλατείες στην Αθήνα» υπογράμμισε. Στελέχη του δήμου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο Λαύριο σε παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ δείχνει να εγκαταλείπεται οριστικά, μετά τη διαφωνία του οικείου δήμου και του αρμοδίου υπουργείου λόγω γειτνίασης με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ανάλογη τύχη φέρεται να έχει και η αξιοποίηση στρατοπέδου στους Αγίους Αναργύρους, μετά από αντιδράσεις προσκείμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Τα στρατόπεδα θα ήταν και φτηνότερη και πλέον καταλληλότερη λύση» σημείωναν παράγοντες του δήμου Αθηναίων.

Την πρόθεσή του να βοηθήσει στον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είχε επίσης την Τρίτη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει συνεργασία με όλους τους γειτονικούς δήμους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου προσωρινής ολιγοήμερης διαμονής προσφύγων, που φτάνουν συνεχώς με πλοία στο λιμάνι.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οικονομικές δυνατότητες και υποδομές, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να επιδείξουμε ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς» σχολίαζαν κύκλοι του δημάρχου Πειραιά. «Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες, ούτε όμως και πόλεις όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς» προσέθεταν.

Έτσι, πέρα από το επιχειρησιακό κέντρο που λειτουργεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και το κέντρο (hot- spot) για την καταγραφή των προσφύγων στον Πειραιά, θεωρείται ιδανικό να μπορούν οι πρόσφυγες να περνούν τις πρώτες ώρες άφιξης σε κάποιο οργανωμένο σημείο και στη συνέχεια να μεταφέρονται στην Αθήνα επίσης σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους, ώστε να μπορέσουν μετά να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι και η βασική τους επιδίωξη.