Τελικά μόνο ανεξήγητη δεν ήταν η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου του Σεπ Μπλάτερ, το απόγευμα της Παρασκευής, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος της FIFA δέχθηκε αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον γενικό εισαγγελέα της Ζυρίχης, ο οποίος τον ανέκρινε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η έρευνα είναι για εγκληματική κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η έρευνα αφορά την υπόθεση υπογραφής τηλεοπτικών δικαιωμάτων το 2005 με τον τότε πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής ένωσης της Καραϊβικής, Τζακ Γουόρνερ.

Επίσης είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA. Επίσης οι αρχές θα ερευνήσουν τις διαδικασίες ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Η ανακοίνωση του Εισαγγελέα

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο); εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.  
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».

Η ανακοίνωση της FIFA

«Από τις 27 Μαΐου του 2015, η FIFA συνεργάζεται με τις Αρχές και έχει συμμορφωθεί με όλα τα αιτήματα για αρχεία, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνας. Σήμερα στο κεντρικά γραφεία της FIFA εκπρόσωποι του γενικού γραφείου του Εισαγγελέα συνέχισαν τις ανακρίσεις και κατάσχεσαν αρχεία σχετικά με την έρευνα. Η FIFA συνεργάστηκε στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των αρχών».

Η απάντηση του Μισέλ Πλατινί: «Όσον αφορά την πληρωμή που έλαβα, θέλω να δηλώσω πως αφορά σε δουλειά που έγινε όσο είχα συμβόλαιο με την FIFA και χάρηκα που μπόρεσα να ξεκαθαρίσω στις Αρχές ό,τι σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Πάντα ήμουν ανοιχτός στο να υποστηρίζω τους σχετικούς φορείς και τις Αρχές στις έρευνες που διεξάγουν κι έτσι συνεργάστηκα πλήρως». 

Ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, υποστήριξε ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ ενώ συμπλήρωσε πως η έρευνα στον Σεπ Μπλάτερ ήταν αναμενόμενη.

Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου

Ο Μπλάτερ επρόκειτο να μιλήσει για πρώτη φορά από τότε που ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Ζερόμ Βαλκ, τέθηκε σε άδεια μετά τις καταγγελίες αναφορικά με τις πωλήσεις εισιτηρίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Στη  συνέντευξη Τύπου αναμενόταν να δώσει πληροφορίες για τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε.

Ο Μπλάτερ έχει φύγει μόνο μια φορά από τη Ζυρίχη, για ταξίδι στη Ρωσία, από το Μάιο, όταν συνελήφθησαν 14 υψηλόβαθμα στελέχη από τους χώρους του ποδοσφαίρου και του αθλητικού μάρκετινγκ για ξέπλυμα χρήματος και άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από