Στην υποβρύχια έρευνα που διεξήχθη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ανελκύσθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα, η μελέτη των οποίων θα διευρύνει τις επιστημονικές γνώσεις για το ίδιο το ναυάγιο και το φορτίο του, και θα συμβάλει στην κατανόηση του συμβάντος.

Από τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.

Η συστηματική ανασκαφή, που γίνεται από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο, ο οποίος έχει αναμοχλευθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όμως τα δεδομένα που συνελέγησαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσθέντα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να «απαντήσουν» σε πολλά ερωτήματα που αφορούν το ναυάγιο.

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) Α.Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους στο πεδίο τους αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Μπ.Φόλεϊ από πλευράς Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.