Δύο ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ, τον Νταβίντ Πλα και την Ιράτσε Θορθάμπαλ, συνέλαβε η γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές.

«Πρόκειται για τους πλέον καταζητούμενους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι συλλήψεις είναι συνολικά τέσσερις.

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, οι γάλλοι πράκτορες παρακολουθούσαν εδώ και αρκετές ημέρες το σπίτι στο οποίο συνελήφθησαν τα στελέχη. Η όλη επιχείρηση έγινε στο Σεντ Ετιέν ντε Μπαϊγκορί, στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ είπε ότι η τελευταία αυτή επιχείρηση αποτελεί ουσιαστικά «το πιστοποιητικό θανάτου» της οργάνωσης.

«Το μόνο που απομένει είναι να παραδεχθεί ότι εξαρθρώθηκε» είπε, εξηγώντας ότι ο επιχειρησιακός βραχίονας είχε ήδη τελειώσει και ότι τα στελέχη αυτά αποτελούσαν το πολιτικό σκέλος, που παράλληλα γνώριζε και τις γιάφκες με το οπλισμό.

Κατά τις Αρχές, ο 41χρονος Νταβίντ Πλα ήταν εκείνος που (φορώντας κουκούλα) είχε ανακοινώσει το τέλος του ένοπλου αγώνα, το 2011. Αντίστοιχα, η 44χρονη Θορθάμπαλ είχε κάνει την ίδια ακριβώς ανακοίνωση στη βασκική γλώσσα.