Τροφή για αρνητικά πρωτοσέλιδα στο σύνολο κυρίως του συντηρητικού βρετανικού Τύπου έδωσε για μία ακόμη φορά ο «κόκκινος» Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο νέος ηγέτης των βρετανών Εργατικών δέχθηκε σφοδρή, επειδή στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου σε τελετή μνήμης για την 75η «μαύρη» επέτειο από τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας της ναζιστικής Γερμανίας (Luftwaffe) εναντίον της Βρετανίας παρέμεινε σιωπηλός.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940, «Ημέρα της Μάχης της Αγγλίας», 61 αεροπλάνα της Λουφτβάφε καταρρίφθηκαν, σε ένα καίριο πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις. Η γερμανική απόβαση, μπροστά στις επιδόσεις της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) και τις αδυναμίες των γερμανικών μαχητικών, αναβλήθηκε για να ματαιωθεί οριστικά στη συνέχεια.

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου φιλοξενούν σήμερα φωτογραφίες του αριστερού Κόρμπιν, σφοδρού πολέμιου της μοναρχίας και ειρηνιστή, να στέκεται σιωπηλός, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να τραγουδούν το «God Save The Queen» (Ο Θεός ας σώζει τη Βασίλισσα) στη διάρκεια της τελετής μνήμης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

«Ο Κόρμπιν σνομπάρει τη βασίλισσα και τη χώρα» και «Ο Θεός ας μη σώζει την Βασίλισσα» είναι δύο ενδεικτικοί τίτλοι σημερινών πρωτοσέλιδων.

Η απόφαση του Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη το Σάββατο με ευρεία στήριξη στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά χαίρει μικρής αποδοχής ανάμεσα στους Εργατικούς βουλευτές, δέχτηκε κριτική τόσο από μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από μέλη του κόμματός του.

«Προσέβαλε και πλήγωσε ανθρώπους», σχολίασε στο ραδιόφωνο του BBC η Κέιτ Γκριν, βουλευτής των Εργατικών και μέλος της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του Κόρμπιν. «Θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμο και σωστό και θα έδειχνε σεβασμό προς τα αισθήματα άλλων ανθρώπων, αν το είχε πράξει», πρόσθεσε σχετικά με το αν ο Κόρμπιν έπρεπε να είχε τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η παρουσία του Κόρμπιν στην τελετή της Τρίτης ήταν η απόδειξη του σεβασμού προς εκείνους που πολέμησαν. «Ο ηρωισμός της Βασιλικής Αεροπορίας στη Μάχη της Αγγλίας είναι κάτι για το οποίο όλοι οφείλουμε πολλά και για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα. Ο Κόρμπιν «παρέμεινε σιωπηλός σε ένδειξη σεβασμού στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ξεκινώντας ως αουτσάιντερ, ο Κόρμπιν κατάφερε να αναδειχθεί νέος ηγέτης του κόμματος προκαλώντας ενθουσιασμό σε κάποιους, αλλά ταυτόχρονα διχάζοντας τους Εργατικούς.

Ειδικά κάποιοι από το κατεστημένο των Εργατικών φοβούνται ότι οι ριζοσπαστικές του θέσεις – που περιλαμβάνουν τον μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό, τις κρατικοποιήσεις και τη φορολόγηση των πλουσίων – θα απωθήσουν τους ψηφοφόρους.

Οι πρώτες του μέρες στην ηγεσία του κόμματος έχουν χαρακτηριστεί χαοτικές από τα μέσα ενημέρωσης, με το ίδιο το κόμμα να μην έχει υιοθετήσει ξεκάθαρη θέση για ζητήματα-κλειδιά, όπως η παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ. Επίσης, ο Κόρμπιν δέχτηκε επικρίσεις γιατί δεν όρισε γυναίκες στα υψηλά κλιμάκια της σκιώδους κυβέρνησής του.

Ο Κόρμπιν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Σώματος που είναι αφιερωμένη σε ερωτήσεις. Μάλιστα, ο Κόρμπιν, με μία καινοτόμο πρωτοβουλία, ζήτησε από το κοινό να στείλει υποδείξεις για το τι θα ήθελε να ρωτήσει τον βρετανό πρωθυπουργό.