Στη σκιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και αποφάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην Ελλάδα επιχειρείται τώρα να οργανωθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, μετά και τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών.

Μετά τον Ελαιώνα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανήγγειλε τη δημιουργία ακόμη δύο χώρων φιλοξενίας σε εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο και σε παλιό κτίριο σε βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Αφησε πάντως αιχμές προς τους εντός και εκτός των τειχών αρμοδίους. Οπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας στέλνοντας μήνυμα προς το εξωτερικό, οι χώροι που θα δημιουργηθούν είναι για σύντομη παραμονή των προσφύγων.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία – δύο ημέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως» ανέφερε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Μήνυμα πάντως έστειλε και προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους –όπως είπε –συνεργάζεται για την επιλογή των χώρων φιλοξενίας.

«Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του ότι οι πρόσφυγες είναι καλοί αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Και πρόσθεσε: «Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θα πούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν».

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Η Ευρώπη επιτέλους γυρίζει στις ρίζες της. Αντιλαμβάνεται ότι αποστολή της δεν είναι μόνο η οικονομική και νομισματική πολιτική. Η βασική της πολιτική είναι ο άνθρωπος» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα απέδειξε ότι δικαιούται τη θέση της στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως τώρα «έφθασε η ώρα της Ευρώπης να αποδείξει ότι έχει πολιτική στο θέμα του πρόσφυγα πολέμου».