Σχέδιο μαζικών απενεργοποιήσεων Αριθμών Φορολογικού Μητρώου για επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών θέτει σε εφαρμογή η ΓΓΔΕ σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την κλοπή ΦΠΑ μέσω τριγωνικών εικονικών συναλλαγών.

Κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα 6-7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου ανοίγει τον δρόμο στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον ξαφνικό θάνατο ΑΦΜ επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής. Και επειδή η «βάσιμη ένδειξη» μπορεί να θεωρηθεί από έννοια ευρεία έως ασαφής, στην απόφαση απαριθμείται πλειάδα περιπτώσεων οι οποίες θα οδηγούν εφεξής σε ακύρωση κάθε δυνατότητας συναλλαγής από την επιχείρηση, μετά τη διαγραφή του ΑΦΜ της.

Ποιοι κινδυνεύουν. Αν για παράδειγμα διαπιστωθεί κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή για έναν χρόνο υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, δεν χρειάζεται καμία άλλη ένδειξη για να μπει στη μαύρη λίστα. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το ΑΦΜ της επιχείρησης απενεργοποιείται.

Αλλες περιπτώσεις οι οποίες επίσης οδηγούν πλέον σε άμεση ακύρωση του ΑΦΜ, σύμφωνα με την απόφαση, είναι η διαπίστωση ότι ο φορολογούμενος:

n Δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή.

n Εχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμός κ.λπ.).

n Εχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος – μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία.

n Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

Πώς θα ενεργοποιείται ξανά ο ΑΦΜ

Ο ΑΦΜ μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά μόνο ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής χρήσης του.