Η Ελαφόνησος, το μικρό νησάκι κοντά στη Νεάπολη της Λακωνίας, φημίζεται για την ονειρική της παραλία, τον διάσημο Σίμο. Αυτό που δεν βλέπουν οι τουρίστες όταν φεύγουν, όμως, το βιώνουν οι λιγοστοί της κάτοικοι. Μπορεί να υπάρχουν υποδομές για τουρισμό, αλλά δεν υπάρχει νηπιαγωγός για τα παιδιά τους.

Την περασμένη Παρασκευή, ημέρα του αγιασμού, τα 15 νήπια της Ελαφονήσου παρέμειναν στα σπίτια τους, αφού δεν υπήρχε κανείς να ανοίξει το νηπιαγωγείο, όπως είπαν εκπαιδευτικοί της Λακωνίας. Το ίδιο συνέβη και με τους 7 μαθητές δημοτικού στο όμορφο χωριό Κυπαρίσσι. Εμειναν σπίτι. Και σε πολλά ακόμα χωριά της Λακωνίας το πρώτο κουδούνι δεν χτύπησε φέτος.

Η ίδια εικόνα προέκυψε για τους μαθητές σε 270 περίπου δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας, από το Καστελλόριζο μέχρι την Αιτωλοακαρνανία, που παρέμειναν κλειστά γιατί δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί να τα ανοίξουν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ). Τα περισσότερα κλειστά σχολεία εντοπίζονται στις Κυκλάδες, την Εύβοια, τη Λακωνία, τη Λέσβο, τη Λήμνο, την Αιτωλοακαρνανία. Αλλά και όσα σχολεία άνοιξαν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδίως στη στελέχωση των ολοήμερων τμημάτων τους. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους ξεκίνησε με περίπου 14.000 κενά (!) , τα οποία τώρα τρέχει το υπουργείο Παιδείας να καλύψει με αναπληρωτές, οι πρώτοι από τους οποίους όμως αναμένεται να φτάσουν στα σχολεία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αιχμές. Μεγάλη δυσαρέσκεια για τα κενά στα σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που είναι 994, εξέφρασε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Εχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες που αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της έναρξης της σχολικής χρονιάς με χιλιάδες κενά σε όλη την Ελλάδα» υπογράμμισε (στο facebook) o περιφερειάρχης. «Ας γίνει κάποια στιγμή αντιληπτό ότι η παιδεία είναι πάνω από κόμματα, συμφέροντα και ρουσφέτια. Κάθε χαμένη διδακτική ώρα αποτελεί και ένα ξεχωριστό έγκλημα, σταματήστε το» σημείωσε. Αλλά και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκης τόνισε: «Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει πάνω από 250 σχολεία κλειστά, με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών να ξεπερνούν τις 21.000. Η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διέλυσε και την παιδεία καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά: το κλείσιμο των σχολείων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η ομολογία της υπηρεσιακής υπουργού ότι περισσότερα από 6.000 κενά είναι αδύνατον να καλυφθούν αποδεικνύει ότι η απελθούσα κυβέρνηση ήταν τραγικά ανεπαρκής και στην παιδεία, αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς».

Μία δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με τους αιρετούς εκπαιδευτικούς Δημήτρη Μπράτη και Βασίλη Παληγιάννη, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διαμορφώνονται ως εξής: 10.796 στη Γενική Αγωγή, 1.822 σε ΣΜΕΑΕ (σ.σ. Ειδική Αγωγή) και 1.882 στην παράλληλη στήριξη. Σύνολο κενών 14.500. Αν προσθέσει κανείς και τα πάνω από 7.000 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ξεπερνούν τις 21.000 –ενώ κάποιοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για 25.000. Για την κάλυψή τους η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 19.000 πιστώσεις για αναπληρωτές από ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό. Οι οποίοι όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να προσλαμβάνονται αφού η προθεσμία για τις αιτήσεις τους τελείωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι σχετικοί πίνακες αναρτήθηκαν μόλις χθες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι αναπληρωτές θα αρχίσουν να φτάνουν στα σχολεία μετά τις εκλογές και μέχρι τότε όσα σχολεία λειτουργούν με κενά θα λειτουργήσουν περισσότερο σαν παιδοφυλακτήρια.

Προβλήματασε Πάρο και Χανιά

Στην Πάρο, η όμορφη Νάουσα σφύζει από ζωή το καλοκαίρι. Ηρθε όμως ο Σεπτέμβριος και όπως λένε σε επιστολή τους οι γονείς παιδιών του τοπικού δημοτικού, «το σχολείο μας βρίσκεται στη δεινή κατάσταση να έχει μόνο 4 εκπαιδευτικούς για να καλύψει 13 τμήματα πρωινού σχολικού προγράμματος και ενός Ολοήμερου».

Στα πανέμορφα Χανιά, πάλι, οι εκπαιδευτικοί λένε ότι 2 δημοτικά και 6 νηπιαγωγεία δεν κατάφεραν να ανοίξουν για αγιασμό και θα συνεχίσουν να μένουν κλειστά.