Ομάδα ατόμων εισέβαλλε στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο σε συγκέντρωση-αστραπή για να διαμαρτυρηθεί για την χρηματοδότησή του από τον κολοσσό του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου BP.

Ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας μαύρες ομπρέλες, οι διαμαρτυρόμενοι τραγούδησαν και παρουσίασαν δραματουργικά τη δημιουργία μιας πετρελαιοκηλίδας πριν καθήσουν στο πάτωμα στην κυρίως αυλή του μουσείου, σχηματίζοντας τη λέξη «No» (Οχι). Οι διαδηλωτές είχαν μαζί τους πινακίδες που έγραφαν «τέλος στο πετρέλαιο» και «Οχι σε νέα συμφωνία με την BP».

Μια από τους συμμετέχοντες, η Γιασμίν ντε Σίλβα, η οποία είχε πάρει μέρος και στην διαμαρτυρία στην γκαλερί-μουσείο Tate πριν βρεθεί στο Βρετανικό Μουσείο, χαρακτήρισε την BP ως «μια από τις πιο βρώμικες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο», προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση που παρείχε στον τομέα του πολιτισμού είναι «ανάρμοστη».

«Δυστυχώς, πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν ουσιαστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή από το να γίνουν πραγματικότητα», είπε η ντε Σίλβα, συμπληρώνοντας ότι «το Tate, το Βρετανικό Μουσείο και άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί του Λονδίνου εγκρίνουν τις ενέργειές τους».

Το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο προσφέρει δωρεάν είσοδο και έχει σχεδόν επτά εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, περιγράφει την BP ως «ο πιο παλιός μας συμμέτοχος από τις επιχειρήσεις».

Πιο πρόσφατα, η εταιρεία χρηματοδότησε δύο μεγάλες εκθέσεις, «Αυτόχθονη Αυστραλία: Αδιάκοπος πολιτισμός» και «Κίνα: Ταξίδι προς την Ανατολή».