Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα 12 Μεξικανούς και Αιγύπτιους και τραυμάτισαν άλλους 10 «κατά λάθος», αφού εξέλαβαν μια τουριστική αυτοκινητοπομπή ως μαχητές τους οποίους καταδίωκαν στη δυτική έρημο της χώρας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Τουλάχιστον δύο Μεξικανοί σκοτώθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κοινή δύναμη της αιγυπτιακής αστυνομίας και του στρατού καταδίωκε μαχητές στην τεράστια δυτική έρημο της χώρας, που συνορεύει με τη Λιβύη, όταν άνοιξε πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο από τέσσερα οχήματα οδήγησης στους τέσσερις τροχούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών. Θα διεξαχθεί έρευνα για το πώς και το γιατί οι τουρίστες εισήλθαν σε απαγορευμένη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο καταδίκασε την επίθεση στον λογαριασμό του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την τραγικό γεγονός και απαίτησε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

«Το Μεξικό καταδικάζει αυτές τις πράξεις εναντίον πολιτών μας και έχει απαιτήσει εξαντλητική έρευνα του τι έχει συμβεί», έγραψε στο Twitter.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA πως η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν σε απαγορευμένη περιοχή και χρησιμοποιούσε αυτοκίνητα χωρίς άδεια. Το κομβόι λάμβανε μέρος σε μη εγκεκριμένο σαφάρι, ανέφερε.

Ο μεξικανός πρεσβευτής Χόρχε Αλβάρες συναντήθηκε με πέντε Μεξικανούς που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο, ανέφερε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μεξικανικό υπουργείο ανέφερε ότι «απροσδιόριστος» αριθμός πολιτών του δέχθηκαν επίθεση και πως βρίσκεται στη διαδικασία ταυτοποίησης των δύο που σκοτώθηκαν.

Η Αίγυπτος πολεμά μια εξέγερση που έχει κερδίσει έδαφος αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Η εξέγερση, την οποία ξεκίνησε ο σύμμαχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο, σκότωσε εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς και έχει αρχίσει να επιτίθεται σε δυτικούς στόχους.

Νωρίτερα την Κυριακή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση την οποία διέδωσαν υποστηρικτές του στο Twitter λέγοντας ότι απέκρουσε επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στη δυτική έρημο.

Αν και η εξέγερση εδράζεται κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά, επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Τον Αύγουστο, αιγυπτιακό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη δυτική έρημο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη ενώ βρισκόταν σε αποστολή εναντίον ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως μαχητές που δρουν από τη Λιβύη στη δυτική Αίγυπτο προσπαθούν να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τους ισλαμιστές στο Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Αιγυπτιακά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη τον Φεβρουάριο, μία ημέρα αφού η οργάνωση εκεί έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό 12 Αιγυπτίων Κοπτών.