Λίγα μόνο 24ωρα προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) λάβει την πιο σημαντική απόφαση νομισματικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, η Wall Street εξακολουθεί να παραμένει διχασμένη για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όχι μόνο δεν υπάρχει συναίνεση για το πότε ακριβώς η Fed θα ολοκληρώσει τον επταετή κύκλο μηδενικών επιτοκίων, αλλά διατυπώνονται διαφωνίες και για τις επιπτώσεις που θα έχει η υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο μεγιστάνας των hedge funds Ρέι Ντάλιο, λένε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα αποδειχθεί λανθασμένη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, και θα αναγκάσει τη Fed να αλλάξει ξανά πορεία αρχίζοντας να τυπώνει χρήματα ακόμη μία φορά.

Έπειτα υπάρχουν άλλοι, όπως ο οικονομολόγος της Citigroup Ουίλιαμ Λι που πιστεύει ότι ύστερα από επτά χρόνια η οικονομία είναι αρκετά υγιής για να αντέξει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν και τα λοιπά μέλη της Τράπεζας θα ανακοινώνουν τη νομισματική τους πολιτική μεθαύριο Τετάρτη.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Scotiabank Γκάι Χάσελμαν, ποτέ άλλοτε στα τριάντα χρόνια που βρίσκεται στον κλάδο δεν έχει δει τέτοια σύγχυση για το τι θα γίνει με τα επιτόκια.

Μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας αυτής, αναφέρει ο Χάσελμαν, είναι αποτέλεσμα διφορούμενων μηνυμάτων που στέλνουν τα ίδια τα στελέχη της Fed. Τη μια μέρα κάποιο μέλος της Τράπεζας κάνει λόγο για οφέλη από την καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων και την άλλη μέρα ένα άλλο μέλος καλεί τη Fed να αναλάβει αμέσως δράση.

Οι διαφωνίες αυτές δείχνουν και κάτι άλλο, πολύ πιο ουσιαστικό: το πόσο μεγάλο είναι το στοίχημα που καλείται να αναλάβει τώρα η Fed καθώς μια λανθασμένη απόφαση από τα μέλη της μπορεί να επιφέρει ισχυρό χτύπημα στην οικονομία, αλλά και να πλήξει σοβαρά το κύρος της κεντρικής τράπεζας.

Περίπου οι μισοί από τους 81 αναλυτές που έλαβαν μέρος σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg πιστεύουν ότι η Fed θα προχωρήσει μεθαύριο σε αύξηση των επιτοκίων.