Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι στελέχη βουβωνικής πανώλης έχουν βρεθεί από ερευνητές σε καταψύκτη έξω από την επίσημη περιοχή περιστολής που βρίσκεται σε εργαστήριο υψίστης ασφαλείας του Αμερικανικού Στρατού στο Εντζγουντ της πολιτείας Μέριλαντ.

«Εχει ξεκινήσει έρευνα του στρατού» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας Πίτερ Κουκ κατά την καθημερινή ενημέρωση, προσθέτοντας, «Αναμένουμε τα αποτελέσματα (...) τον Οκτώβριο. (...) Προσβλέπουμε στη λύση του προγράμματος αυτού».

Ο Κουκ εξήγησε ότι διεξάγονται δύο έρευνες για το συμβάν, η μία από τον στρατό για την απόδοση ευθυνών και άλλη μία από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC), στην έδρα τους στην Ατλάντα.

Σε έρευνα στις 17 Αυγούστου, επιθεωρητές του CDC αποκάλυψαν μια σειρά από προχειρότητες σε διαδικασίες ασφαλείας στο ίδιο εργαστήριο, το οποίο έκλεισε με διαταγή του πολιτικού υπεύθυνου για θέματα του Αμερικανικού Στρατού στο υπουργείο Αμυνας, του Τζον Μακ Χιού, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο επεισόδιο

Ο Κουκ επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του ιού εκτός της περιοχής περιστολής στο εργαστήριο και είπε ότι ο Στρατός συνεργαζόταν με το CDC. Το στέλεχος του ιού δεν ήταν μεταδοτικό, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του προσωπικού ή του ευρύτερου κοινού».

Είναι το δεύτερο επεισόδιο επιπόλαιας διαχείριση βακτηριδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, το οποίο αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το υπουργείο. Τον Μάιο φέτος, το υπουργείο είχε παραδεχτεί ότι σπόροι βακτηριακού άνθρακα είχαν σταλεί κατά λάθος σε 18 εργαστήρια στις ΗΠΑ.

Στην αρχή όμως της εβδομάδας αυτής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα δείγματα του θανατηφόρου βακτηριδίου είχαν σταλεί σε 194 εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε 9 χώρες στο εξωτερικό κατά λάθος.

Η βουβωνική πανώλη σκότωσε περίπου το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης μέσα σε τέσσερα χρόνια, τον 14ο αιώνα. Σήμερα τα θανατηφόρα περιστατικά περιορίζονται με τη χρήση αντιβιοτικών στο 10%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από