Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως και για δύο ακόμα τρίμηνα, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017, και να αγοράσει επιπλέον 360 δισ. ευρώ ομολόγων, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, ανέφερε η Goldman Sachs.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων άνω του 1 τρισ. ευρώ ίσως διαρκέσει και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 και ότι το μέγεθός του και η σύνθεσή του μπορεί να αλλάξουν.

Παράλληλα η ΕΚΤ, προοιωνίζοντας ενδεχομένως περαιτέρω κινήσεις, αύξησε το όριο αγοράς κάθε έκδοσης στο 33% από το 25%.

Αναλυτές της Goldman Sachs είπαν ότι αναμένουν ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οικονομολόγοι της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro είπαν ότι η ανακοίνωση ενδεχομένως να γίνει και τον Οκτώβριο.

«Τώρα προβλέπουμε ότι η παράταση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι μεταξύ ενός και δύο τριμήνων, η οποία με τον ρυθμό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα ανέρχεται το πολύ στα 360 δισ. ευρώ ή περίπου στο ένα τρίτο του τωρινού προγράμματος», ανέφεραν αναλυτές της Goldman σε σημείωμά τους, εκτιμώντας ότι η αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ θα στηρίξει εκδότες με υψηλό αξιόχρεο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν οι αγορές της κεντρικής τράπεζας να απορροφήσουν το 80-85% των ομολόγων που εκδίδει η Γερμανία, από τώρα έως και τα τέλη του 2016 και το 50% των γαλλικών κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από