Αυξημένη κατά σχεδόν 10% ήταν φέτος η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Ειδικότερα, μέσω των ελληνικών αεροδρομίων διακινήθηκαν συνολικά 34,2 εκατομμύρια επιβάτες, οι οποίοι ήταν αυξημένοι κατά 9,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2014.
Τον Αύγουστο, διακινήθηκαν 7,68 εκατομμύρια επιβάτες, με τα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κίνηση.
Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων στο οκτάμηνο του 2015, προκύπτουν τα εξής:
Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια έφθασε τις 302.907 (από τις οποίες 124.906 πτήσεις ήταν εσωτερικού και 178.001 εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 4,8% (+8,2% στις πτήσεις εσωτερικού και +2,5% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 289.138 πτήσεις.
Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 έφθασε τα 34,2 εκατομμύρια, έναντι 31,2 εκατομμυρίων επιβατών που είχαν διακινηθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Πάντως, σύμφωνα με την ΥΠΑ, στα στατιστικά στοιχεία του οκταμήνου και του Αυγούστου 2015, δεν έχει υπολογιστεί η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων της Σκύρου, της Μυκόνου, της Ζακύνθου και της Μήλου.
Με βάση τα στοιχεία των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, την πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων καταλαμβάνουν οι Άγγλοι, ακολουθούν οι Γερμανοί, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σουηδοί. Οι απώλειες στη ρωσική αγορά οδήγησαν τους Ρώσους στην τέταρτη θέση, ενώ στις εκπλήξεις περιλαμβάνεται η αύξηση των αφίξεων από την Πολωνία, τη Δανία, και την Αυστρία.
 Στο μεταξύ, αύξηση κατά 30% στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2015 παρουσίασε και η επιβατική κίνηση εξωτερικού της Aegean Airlines - Olympic Air, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.

Συνολικά στο δίμηνο, η εταιρεία μετέφερε 3 εκ. επιβάτες (σε εσωτερικό και εξωτερικό). «Η σημαντική επέκταση σε νέους προορισμούς και οι στοχευμένες προσφορές κυρίως στο εσωτερικό δίκτυο,  όπου το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που επικρατούσαν στη χώρα επέφεραν μείωση της ζήτησης, συνέβαλαν στην επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Συνολικά, στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, η Aegean Airlines - Olympic Air μετέφερε 2.990.852 επιβάτες, 515 χιλιάδες περισσότερους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 21% στη συνολική της κίνηση.
Η αύξηση κατά 30% στην κίνηση εξωτερικού  προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ανάπτυξη (+35%) που παρουσίασε η βάση της στην  Αθήνα.

Σημαντική ήταν η συμβολή των 16 νέων προορισμών που εγκαινίασε η εταιρεία το 2015, όπως Όσλο, Ελσίνκι, Μάλτα, Ντουμπρόβνικ, Τουλούζη, Μπορντό, Αλεξάνδρεια, Ριάντ και Τεχεράνη, καθώς και η ωρίμανση της παρουσίας της σε προορισμούς  του 2014 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Κάιρο, η Βηρυτός, η Ζυρίχη και το Αμμάν.

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines - Olympic Air δήλωσε:
«Η AEGEAN και η Olympic Air ανταποκρίθηκαν για μία ακόμα φορά με επιτυχία στις προκλήσεις. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στη χώρα μετά τα capital controls, καταφέραμε να αναπτύξουμε σημαντικά τις κύριες βάσεις  μας,    ανοίγοντας νέες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και νέους προορισμούς σε καθιερωμένες αγορές», και πρόσθεσε:

«Οι 100 προορισμοί εξωτερικού από 9 βάσεις είναι πια γεγονός και συμβάλουν σημαντικά στην ανθεκτικότητα και την αρτιότερη  γεωγραφικά  διείσδυση  της βαριάς μας εθνικής  βιομηχανίας.

»Παράλληλα όμως, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθούν, το ταχύτερο δυνατό, οι υποδομές υποστήριξης της αεροναυτιλίας, όπως και αυτές των περιφερειακών αεροδρομίων, να υπάρξει πολιτική εποχικής μείωσης των χρεώσεων για τον εξαιρετικά αδύναμο πλέον χειμώνα και να ολοκληρωθεί επιτέλους η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, που θα του επιτρέψει να έχει ανταγωνιστικότερες χρεώσεις».

Χωρίς αυτές τις «επείγουσες  παρεμβάσεις»,  λέει ο κ. Βασιλάκης, «η Aegean, η Olympic Air αλλά και οι πλέον των 100 εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται,  ώστε να στηρίζουν τον τουρισμό και την οικονομία». 
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από