Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας (BND) παραδέχθηκε τη Δευτέρα πως η υπηρεσία του έκανε αρκετά λάθη κατά τη συνεργασία της με την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2015 γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως η NSA χρησιμοποιούσε το σημείο ακρόασης της BND στο Μπαντ Αιμπλινγκ στην νότια Βαυαρία για να υποκλέπτει παράνομα συνομιλίες πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνήσεων και εταιρειών.

«Μάθαμε από το πρόσφατο παρελθόν μας. Κάναμε λάθη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας με την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ στο Μπαντ Αιμπλινγκ. Μεταξύ του 2005 και του 2013 δεν είχαμε ελέγξει καλά τις λίστες στόχων παρακολούθησης, δηλαδή τις λίστες των αιτημάτων παρακολούθησης. Τώρα αυτό έχει αλλάξει», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας πρόσθεσε πως οι λίστες στόχων παρακολούθησης έχουν ελεγχθεί «ενδελεχώς και συστηματικά» σε συνέχεια των αποκαλύψεων για κατασκοπεία, προσθέτοντας πως η υπηρεσία επιθυμεί να γίνει πιο ανοιχτή.

«Πιστεύω πως μπορεί κανείς να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ διαφάνειας και συμμόρφωσης με τα κρατικά μυστικά», δήλωσε ο Σίντλερ.

Παρόλα αυτά η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφορίας Γερμανίας και ΗΠΑ σε όρους καταπολέμησης της τρομοκρατίας παραμένει σε υψηλή προτεραιότητα, επειδή η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας είναι πιο «παραγωγική», τόνισε ο Σίντλερ.