Δεκάδες τρένα έφθασαν την Κυριακή στον σταθμό του Μονάχου, μεταφέροντας περί τους 8.000 πρόσφυγες στο γερμανικό έδαφος, οι οποίοι μετά από μέρες ταλαιπωρίας στην Ουγγαρία, έφτασαν στη Γερμανία μέσω Αυστρίας. Η προσφυγική κρίση ωστόσο παραμένει ακόμη πληγή ανοιχτή και διχάζει την Ευρώπη. Την Κυριακή ο αυστριακός καγκελάριος ανέβασε ξανά τους τόνους τονίζοντας ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της» και ζητώντας ξανά τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η Αυστρία δέχθηκε να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση από το έδαφός της χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία από την Ουγγαρία, μισθώνοντας ειδικά τρένα γι’ αυτόν τον σκοπό. «Ένα μέτρο αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει λύση», προειδοποίησε ωστόσο ο Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η Αυστρία προτείνει κυρίως, εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά την χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.Η Βιέννη τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας στα σύνορα της ΕΕ κέντρων υποδοχής και διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών, μια λύση που υποστηρίζουν και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά δεν δείχνει να έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πρόσφυγες είχαν μείνει μετέωροι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είτε στον κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης είτε στο Μπίτσκε. Εν μέσω του χάους, με πρόσφυγες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στα δυτικά, ο Φάιμαν ζητούσε από την Παρασκευή τη σύγκληση εντός του Σεπτεμβρίου έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.