Προσφάτως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων δημοσιοποίησε κείμενο ξεκαθαρίζοντας τι ισχύει για την αναγνώριση πτυχίων. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Πρώτα απ' όλα η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει μόνο τα πτυχία πανεπιστημίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν δοθεί σε αποφοίτους κολεγίων και όχι τα πτυχία των κολεγίων αφού τα κολέγια δεν δίνουν πτυχία.
Επίσης η αναγνώριση αυτή δεν αφορά πανεπιστημιακά πτυχία από άλλες χώρες τα οποία τυχόν δίνονται σε αποφοίτους κολεγίων.
Για την αναγνώριση των ανωτέρω εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 38/2010 που τροποποιήθηκε με τους Νόμους 4093/2012 και 4111/2013.
Αρμόδιο για τις αναγνωρίσεις ισοδυναμίας των ανωτέρω πτυχίων με τα αντίστοιχα που απονέμονται στα ελληνικά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Εφόσον κάποιος απόφοιτός μας τύχει αναγνώρισης τέτοιας ισοδυναμίας, μπορεί με βάση το ίδιο ΠΔ να έχει τα ίδια δικαιώματα στην εργασία με αυτόν που έχει αποφοιτήσει από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4148/2013, όσοι έχουν τύχει αναγνώρισης από το ΣΑΕΠ μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για μία θέση στον δημόσιο τομέα.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα επαγγέλματα του μηχανικού και του δικηγόρου, οι οποίες περιλήφθηκαν στον Νόμο 4254/2014, είναι απόρροια της γενικής αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αναφερθεί.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας προσαρμόστηκε επιτέλους ύστερα από 25 χρόνια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα σταματήσει η τεράστια αδικία την οποία υφίσταντο οι κάτοχοι ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων που είχαν φοιτήσει σε κολέγια και οι οποίοι υπολογίζονται σε 30.000.
Σημειώνουμε ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές αναγνωρίσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων που είχαν δοθεί σε αποφοίτους μας - τόσο master όσο και bachelor. Είναι αλήθεια όμως ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ουρά αιτήσεων την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ΣΑΕΠ, όπως έχει δηλώσει προσφάτως και ο υπ. Παιδείας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από