Την καταδίκη και την έντονη ανησυχία τους για τις σφοδρές συγκρούσεις μπροστά στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας εκφράζει η διεθνής κοινότητα, καλώντας «όλες τις πλευρές σε ύψιστη αυτοσυγκράτηση».

Ισχυρή η καταδίκη ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή πλευρά, «ανησυχία» εκφράζει και η Μόσχα, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί το ζήτημα εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας.

Την ώρα που η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που δίνει περισσότερη αυτονομία στις εξεγερμένες φιλορωσικές ανατολικές περιοχές -μέρος της συμφωνίας του Μινσκ- αρκοδεξιοί συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή πυροδότησαν το αιματηρό χάος.

Ένας άνδρας της εθνικής φρουράς σκοτώθηκε από σφαίρα στην καρδιά και τουλάχιστον 100 ακόμα τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας που εκσφενδονίστηκε από το πλήθος κατά του κλοιού των δυνάμεων ασφαλείας έξω από τη Βουλή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε τις βίαιες συγκρούσεις. «Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κίεβο έπειτα από την ψηφοφορία στο Βέρκοβνα Ράντα (σ.σ το ουκρανικό κοινοβούλιο) για την τροποποίηση του συντάγματος σχετικά με την αποκέντρωση της εξουσίας. Λυπάται πολύ που τα σημερινά γεγονότα κατέληξαν στην απώλεια μίας ζωής και σε σοβαρούς τραυματισμούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν επίσης την έκκλησή τους «προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν την ύψιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις συγκρούσεις: Η ειρηνευτική διαδικασία «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από τη βία, ταεπεισόδια είναι πολύ ανησυχητικά» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι εξέφρασε την υποστήριξη των Βρυξελλών στην ουκρανική κυβέρνηση, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε «θα διευκολύνει την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ» που προβλέπουν, πέραν της εκεχειρίας, μεγαλύτερη αυτονομία των περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, τις βίαιες συγκρούσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια είναι μέλη ουκρανικών πολιτικών κομμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν το Κίεβο. «Καταδικάζουμε με το μεγαλύτερο σθένος τις αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η βία στους δρόμους είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη – ωστόσο η βία εναντίον των αποφάσεων ενός εκλεγμένου Κοινοβουλίου είναι ακόμα πιο (απαράδεκτη)» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «οι δράστες των επεισοδίων δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους και το ότι η ουκρανική Βουλή έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς την αποκέντρωση και την εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Από την πλευρά της η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σήμερα, ωστόσο θεωρεί τα γεγονότα αυτά εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Παρακολουθούμε την έξαρση της βίας (στο Κίεβο) με ανησυχία» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Εμείς, αδιαμφισβήτητα, καταδικάζουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα βίας και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε συμβαίνει εκεί (στην Ουκρανία) εμείς το αντιμετωπίζουμε ως εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας» σημείωσε.