Περισσότερα στοιχεία για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σύμη, όταν στη διάρκεια καταδιώξης πλοίου που μετέφερε μετανάστες, από το Λιμενικό, αντηλλάγησαν πυρά, ζητά η Frontex. Μετά το επεισόδιο, ένας 17χρονος μετανάστης εντοπίστηκε νεκρός.

Στην ανακοίνωσή της, η Frontex ξεκαθαρίζει ότι το δικό της σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή δεν άνοιξε πυρ και ζητά να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών των ελληνικών Αρχών.

Από τα όσα έγιναν γνωστά το Σάββατο, οπότε σημειώθηκε το περιστατικό, το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες εντοπίστηκε από λετονικό σκάφος που συμμετέχει στη στη δύναμη της Frontex. Το λετονικό σκάφος ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν με τη χρήση ιδιωτικού σκάφους.

Ακολούθησε καταδίωξη του δουλεμπορικού από το Λιμενικό. Κατά την ακινητοποίηση του ύποπτου σκάφους υπήρξε συμπλοκή με πυρά με τους διακινητές κατά την οποία τραυματίστηκε ένας λιμενικός, ένας μετανάστης και ένας διακινητής.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο σκάφος, ανάμεσα στους δεκάδες μετανάστες που μετέφερε το πλοίο εντοπίστηκε νεκρός ένας 17χρονος μετανάστης.