«Σκευωρία» και «υπηρεσιακή αθλιότητα» κατήγγειλε ο Αλέξης Μητρόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος είναι ο εξοστρακισμός του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και διαμηνύοντας «δεν θα αφήσω ούτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιον σύντροφο να με σπιλώσουν…».

Ωστόσο, ο κ. Μητρόπουλος, αρνήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της συνέντευξης Τύπου –που παραχώρησε σε αίθουσα της Βουλής – και παρά τις επίμονες ερωτήσεις, να κατονομάσει ποιος είναι εκείνος, ο οποίος ενήργησε για να φτάσει ξανά ο φάκελός του στη Βουλή, παραμονές της διάλυσής της.

Μίλησε για «αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν σε πρόσωπο» και υποστήριξε πως «άλλοι παύθηκαν σε ένα βράδυ και άλλοι αναβαθμίσθηκαν σε ένα βράδυ για να έρθει η υπόθεσή μου στο προσκήνιο» και ισχυρίστηκε πως ο εφοριακός, που επέβαλε το πρόστιμο πήρε προαγωγή, ενώ από τον εφοριακό που διαφωνούσε για την υποβολή προστίμου αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, και αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την Διαφθορά, Παναγιώτη Νικολούδη, ο κ. Μητρόπουλος είπε σήμερα ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον υπουργό -τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τα εντιμότερα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και πως ο κ. Νικολούδης δεν του ανέφερε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο ίδιος υπέλαβε από τη συνομιλία ότι κάποιος είχε συμφέρον προτού κλείσει η Βουλή, να διαβιβαστεί εκ νέου η υπόθεση. Όπως είπε, πάντως, ο κ. Μητρόπουλος «ενοχλήθηκε από προσπάθειες διάψευσης» και «στενοχωρήθηκε διότι το ίδιο πόρισμα, ο ίδιος φάκελος, ήρθε στη Βουλή».

«Δεν θα αφήσω ούτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάποιον σύντροφο μέσα από αυτή την σκευωρία, την υπηρεσιακή αθλιότητα να με σπιλώσουν» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και δήλωσε ότι δεν αρκείται ούτε στη δήλωση του Νίκου Βούτση, πως «η διαφορά είναι ιδεολογική, οι φράσεις του και η επτάμηνη στάση του και η αποδόμηση της συμφωνίας και όχι το προσωπικό θέμα», παρότι τον εκφράζει, όπως ανέφερε, ο τρόπος με τον οποίο αναλύει το θέμα του ο πρώην υπουργός.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση και βάση να αποκλείσει τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή στην περιφέρειά του», ανέφερε, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε πως «αν με κόψει για ιδεολογικούς όρους θα τον τιμήσω και θα πάρω τις αποφάσεις μου». Ωστόσο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή την ώρα» δεν έχει καμία πρόθεση εναλλακτικής πολιτικής διαδρομής και θα αποφασίσει μετά την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, για πει ότι έχει ήδη ευχαριστήσει τους συντρόφους του που του ανέθεσαν να ηγηθεί του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου του κόμματος όταν ήταν στο 3%, τήρησαν αυτό που ο ίδιος ζήτησε να μην γίνει υπουργός στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα, «διότι πηγαίναμε χωρίς σχέδιο και δεν ήθελα να αναλάβω ευθύνες, αλλά θα στήριζα», επίσης για το γεγονός ότι στον ανασχηματισμό τού προτάθηκε υπερ-υπουργείο και αρνήθηκε, «λέγοντας πως δεν υπάρχει εθνική γραμμή και πρέπει να την αποκτήσουμε», κι ακόμη για το τιμητικό λειτούργημα του Α’ αντιπρόεδρου της Βουλής που του ανέθεσαν «και το οποίο με άγχος προσπάθησα να το τιμήσω».

Ο κ. Μητρόπουλος προσέθεσε πως σε κάθε περίπτωση, ως πρώτος βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, είναι πάντα στο πλευρό «αυτών που κακουχούν κάτω από τις άθλιες συνθήκες των Μνημονίων», θα είναι κοντά στον λαό και «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, με πρόσχημα μία εκκρεμότητα κατασκευασμένη, να δημιουργήσουν θέμα σπίλωσής του».

Υπογράμμισε, επίσης, πως ο ίδιος έχει τονίσει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «θα συνταχθούμε όλοι μαζί», αιτιολογώντας ότι «τα σκληρότερα είναι μπροστά μας, η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου θα φέρει διαλυτικές καταστάσεις στην κοινωνία και πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τα χειρότερα κεφάλαια του Μνημονίου». Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος προανήγγειλε ότι έρχεται το σκληρότερο κεφάλαιο του Ασφαλιστικού, «που οι δανειστές έχουν επενδύσει τις πιο έξαλλες απαιτήσεις τους για τη διάλυση του συστήματος των συντάξεων», επισημαίνοντας πως και γι αυτό όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη και «παρά τις ενστάσεις μας να είμαστε κοντά».

«Αυτή την έκκληση κάνω και προς τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα, και προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που με τίμησε με όλα τα αξιώματα» είπε.

Επί της ουσίας της φορολογικής του υπόθεσης, ο κ. Μητρόπουλος παρέδωσε φάκελο στοιχείων και, αφού περιέγραψε την σειρά των γεγονότων, είπε συνοπτικά πως αυτή χρονολογείται από το 1999, όταν το δικηγορικό του γραφείο εισέπραξε για υπόθεση κληρονομιάς στην Αγγλία αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων -ποσό από το οποίο διεκδίκησαν και πήραν 900.000 ευρώ δύο πρώην συνεργάτες του. Ο κ. Μητρόπουλος είπε δε πως το ποσό έχει επαναπατριστεί νομίμως και έχει διπλοφορολογηθεί.