Ο ένοπλος που πραγματοποίησε την επίθεση μέσα στο τρένο της Thalys είναι «αποσβολωμένος» που οι Αρχές τον θεωρούν εξτρεμιστή ισλαμιστή και υποστηρίζει ότι το κίνητρό του ήταν η ληστεία επειδή πεινούσε, σύμφωνα με τη συνήγορο του συλληφθέντος -η οποία δηλώνει επίσης πως ο 26χρονος Μαροκινός Αγιούμπ ελ Χαζάνι δείχνει άρρωστος και υποσιτισμένος. Ωστόσο, οι τρεις Αμερικανοί που εξουδετέρωσαν τον ένοπλο δηλώνουν ότι «οι προθέσεις του ήταν προφανείς» και «δεν χρειάζεσαι οκτώ γεμιστήρες για να ληστέψεις μέσα σε ένα τρένο»…

Η Σοφί Νταβίντ, συνήγορος του συλληφθέντος που κρατείται στο Παρίσι, υποστήριξε την Κυριακή ότι ο πελάτης της δείχνει άρρωστος και υποσιτισμένος.

Οι γαλλικές και ισπανικές πηγές που ερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος ονομάζεται Αγιούμπ Ελ-Χαζάνι, είναι 26 ετών, κατάγεται από το Μαρόκο και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

«Είδα έναν άνθρωπο που είναι πολύ άρρωστος, κάποιον πολύ εξασθενημένο σωματικά, σαν να είναι υποσιτισμένος, πολύ-πολύ αδύνατο και καταβεβλημένο» είπε η Νταβίντ στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. «Εχει μείνει άφωνος από τα τρομοκρατικά κίνητρα που αποδίδονται στην πράξη του» ανέφερε.

Η δικηγόρος διευκρίνισε ότι ο Ελ-Χαζάνι ήταν ξυπόλυτος και φορούσε μόνο μια νοσοκομειακή μπλούζα και ένα σορτσάκι κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας, στον σταθμό της οποίας σταμάτησε το τρένο μετά το επεισόδιο.

Βρήκε το καλάσνικοφ σε πάρκο…

Ο Μαροκινός της είπε ότι βρήκε το Καλάσνικοφ που είχε μαζί του σε ένα πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών, όπου κοιμόταν συνήθως.

«Λίγες ημέρες αργότερα αποφάσισε να ανέβει στο τρένο όταν κάποιοι άλλοι άστεγοι του είπαν ότι θα ήταν γεμάτο με πλούσιους που ταξιδεύουν από το Αμστερνταμ για το Παρίσι. Ηλπιζε να τραφεί κάνοντας ένοπλη ληστεία» συνέχισε.

Η Νταβίντ υποστήριξε ότι ο πελάτης της είχε πληγές στο πρόσωπο όταν της μίλησε μέσω ενός διερμηνέα. Της είπε επίσης ότι δεν νομίζει πως πρόλαβε να πυροβολήσει πριν πάθει εμπλοκή το όπλο του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι έπεσαν «πολλοί πυροβολισμοί» προτού εξουδετερωθεί ο Μαροκινός από τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τρεις αμερικανοί στρατιώτες.

Από τους δύο επιβάτες που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο μόνο ο ένας παραμένει ακόμη σε νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν Γαλλοαμερικανό που χτυπήθηκε από σφαίρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο Ελ-Χαζάνι πιστεύεται ότι έζησε στην Ισπανία προς το τέλος της εφηβείας του και τα πρώτα χρόνια αφού ενηλικιώθηκε. Εκεί συνελήφθη τουλάχιστον μία φορά για διακίνηση ναρκωτικών. Ορισμένες ισπανικές εφημερίδες υποστήριξαν ότι ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε όσο ήταν στη φυλακή.

Πηγές των ισπανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι έζησε στη Μαδρίτη από το 2007 μέχρι το 2010 και κατόπιν μετακόμισε στην Αλγεθίρας, στη νότια Ισπανία. Πηγή από την πόλη αυτή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έμενε με την οικογένειά του στο Ελ Σαλαντίγιο, γειτονιά που μαστίζεται από υψηλή ανεργία και εγκληματικότητα.

Σύμφωνα πάντα με ισπανικές πηγές, ταξίδεψε στη Γαλλία το 2014 και κατόπιν πήγε στη Συρία. Γαλλικές πηγές ανέφεραν το Σάββατο ότι στις 10 Μαΐου φέτος βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να πάρει το αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη.

Στο τζαμί του Ελ Σαλαντίγιο, ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Καμάλ Σεντάντ είπε ότι γνώριζε τον νεαρό Μαροκινό μολονότι η οικογένειά του δεν πήγαινε στο τέμενος αυτό. «Ηταν ένας συνηθισμένος νεαρός, έπαιζε ποδόσφαιρο, πήγαινε για ψάρεμα, δούλευε για να ζήσει» είπε ο Σεντάντ.

Ελληνοαμερικανός ο ένας από τους ήρωες…

Οι τρεις νεαροί Αμερικανοί που κατάφεραν να αφοπλίσουν τον Αγιούμπ ελ-Χαζάνι μέσα στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Αμστερνταμ για το Παρίσι, υποστήριξαν ωστόσο την Κυριακή ότι ο ένοπλος είχε προφανές τρομοκρατικό κίνητρο και έκαναν έκκληση να μην παραμένουν οι επιβάτες απαθείς όταν σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις.

Ο Αντονι Σάντλερ, ο Αλεκ Σκαρλάτος και ο Σπένσερ Στόουν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι και τόνισαν ότι ενήργησαν «χωρίς δεύτερη σκέψη» για να εξουδετερώσουν τον άνδρα που είχε μπει στο βαγόνι τους οπλισμένος με καλάσνικοφ.

«Το κίνητρό μου ήταν να επιβιώσω και να δώσω και στους άλλους μέσα στο τρένο την ευκαιρία να επιβιώσουν» είπε ο 23χρονος Σπένσερ Στόουν, που τραυματίστηκε κατά την επίθεση και εμφανίστηκε με το χέρι τυλιγμένο με επιδέσμους.

«Στράφηκα και είδα κάτι που έμοιαζε με ΑΚ-47 και φαινόταν ότι είχε πάθει εμπλοκή ή δεν λειτουργούσε. Προσπαθούσε να γεμίσει το όπλο» είπε. Ο Σπένσερ, που υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, πήδηξε πάνω και του έσφιξε τον λαιμό. «Εβγαζε όπλα από παντού […] Και οι τρεις του ρίχναμε γροθιές, εγώ τον έπνιγα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του» ανέφερε.

Αυτές ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο νεαρός μετά το επεισόδιο, καθώς το Σάββατο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφού ο ελ-Χαζάνι τον τραυμάτισε στο χέρι με ένα κοπίδι.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του υπόπτου ότι δεν έχει καμία σχέση με εξτρεμιστές ισλαμιστές και ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες, ο Αντονι Σάντλερ απάντησε: «Δεν χρειάζεσαι οκτώ γεμιστήρες για να ληστέψεις σε ένα τρένο».

«Είχε πολλά πυρομαχικά, οι προθέσεις του ήταν πραγματικά προφανείς» τόνισε και ο Ελληνομαερικανός Αλεκ Σκαρλάτος που υπηρετεί στην Εθνοφρουρά του Ορεγκον.

Για τον Σάντλερ, που είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο, «το μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι σε στιγμές κρίσης σαν αυτή, θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Το να κρυφτούν ή να μείνουν καθισμένοι εκεί που είναι δεν θα βγάλει πουθενά και ο δράστης θα τα είχε καταφέρει αν ο φίλος μου ο Σπένσερ δεν σηκωνόταν για να ριχτεί πάνω του. Σε μια τρομοκρατική επίθεση σαν αυτή, πρέπει να κάνετε κάτι, μην μένετε παθητικοί θεατές» κατέληξε.