Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας.

«Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

Είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, καταστρέφουν μνημειώδεις αρχαιότητες της Ρωμαϊκής εποχής στην Παλμύρα την οποία κατέλαβαν τον Μάιο. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.

Πριν από μία εβδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Ασαντ, έναν ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από ένα μήνα.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Η Παλμύρα έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιλαμβάνει πολλά ερείπια μεγάλων Ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.