Η απόφαση θεωρείται από όλους δεδομένη και έχει ληφθεί εδώ και καιρό. «Στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράμε και ούτε επιθυμούμε να παραμείνουμε. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εμείς συντεταγμένα, όπως άλλωστε πράττουμε μέχρι τώρα, θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εάν κι εφόσον βέβαια ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την υπάρχουσα Βουλή». Αυτό διαμηνύει μιλώντας στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Από εδώ και πέρα, σε χρόνο που οι ίδιοι θα αποφασίσουν, θα ανακοινώσουν και επίσημα το διαζύγιο με το κόμμα που πορεύτηκαν για περισσότερα από 24 χρόνια. Στοχεύουν στη δημιουργία ενός μετωπικού σχήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα ξεπερνά τα όρια του πολιτικού κόμματος. Σε αυτό θα μπορούν να ενταχθούν κόμματα, ομάδες και προσωπικότητες της Αριστεράς με μία και μόνο προϋπόθεση: να έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στα Μνημόνια και να συμφωνούν πως λύση εντός ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα θα αναζητηθεί μια μίνιμουμ πολιτική συμφωνία, στη βάση της εθνικοποίησης των τραπεζών, στον έλεγχο του Δημοσίου στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, και στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. Οι ίδιοι γνωρίζουν πως ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες δεν είναι σύμμαχός τους. Παράλληλα όμως υποστηρίζουν πως ούτε και το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που στήριξαν το Οχι στο δημοψήφισμα και θεωρούν ότι προδόθηκαν από την κυβέρνηση μπορεί να περιμένει. Θα πρέπει άμεσα να εκφραστεί πολιτικά.

Από σήμερα κιόλας, τα κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οσο για το εάν θα μπορούσε σε αυτό το σχήμα να λάβει μέρος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι δεν συμφωνεί σε όλα με την Πλατφόρμα, το αφήνουν ανοιχτό. Υπενθυμίζουν με νόημα τη συνεπή αντιμνημονιακή της στάση, αλλά και το γεγονός πως όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο αποχώρησε, οι βουλευτές της μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, την άκουσαν και στο τέλος τη χειροκρότησαν.