Η ψήφιση της συμφωνίας από τη Boυλή και εν συνεχεία η έγκρισή της από το Eurogroup ήταν κομβικό σημείο και για τις τράπεζες. Μέσω αυτών, ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ουσιαστικά, δημιουργείται ένας οδικός χάρτης, με βασικό σημείο αναφοράς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους.
Ομως, οι ίδιοι οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά και ότι, καθώς τον διασχίζουν, θα υποστούν πολλές και σημαντικές απώλειες.
Ξεκινώντας από τα stress tests και την αξιολόγηση του ενεργητικού τους, για ακόμη μία φορά θα γίνει σημαντικό «ξεκαθάρισμα» στα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι με το τέλος της διαδικασίας ένα μεγάλο κομμάτι του ισολογισμού τους θα απομειωθεί.
Εν συνεχεία, και κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, παραμένει άγνωστο πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική τους σύνθεση. Θα συμμετάσχουν ιδιώτες στην αύξηση; Θα είναι οι ίδιοι που στήριξαν τις τράπεζες στο παρελθόν; Ή θα έχουμε εκπλήξεις με την είσοδο νέων παικτών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Και βέβαια, ο δρόμος δεν σταματά εκεί. Τα νέα επιχειρησιακά πλάνα και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που καλούνται να καταθέσουν θα είναι σαφώς πιο σκληρά σε σχέση με το παρελθόν. Περιλαμβάνουν νέο ψαλίδι σε εργαζομένους και καταστήματα στην Ελλάδα, καθώς και αναγκαστικές πωλήσεις θυγατρικών, εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων.
Ολα αυτά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα το πολύ διετίας, καθώς το ήδη σφυροκοπημένο τραπεζικό σύστημα δεν αντέχει πολύ ακόμα. Και οι τραπεζίτες το γνωρίζουν πολύ καλά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του δρόμου η εικόνα τους θα απέχει παρασάγγας από αυτή των αρχών της κρίσης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν επίπονο και επώδυνο μονόδρομο, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών αλλά και των επενδυτών. Γιατί, με τα σημερινά δεδομένα, μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις υπάρχει η πιθανότητα - και όχι η βεβαιότητα - ανάκαμψης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από