«Καλά νέα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ωστόσο προειδοποιεί ότι εάν η Αθήνα αποτύχει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα, το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση επί της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν στη συνεδρίαση που αρχίζει στις 16.00 το απόγευμα το νέο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς «ακόμα και η Γερμανία συμφωνεί», όπως δήλωσε κοινοτική πηγή στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας έπειτα από τη μαραθώνια, θυελλώδη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

    «Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί. Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», ανέφερε ανωνύμως η κοινοτική πηγή, προσθέτοντας: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».

    Στις πρώτες δηλώσεις μετά την κύρωση της συμφωνίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «καλά νέα» την υπερψήφιση και ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα είναι το πλέον ισχυρό και συμπαγές που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την Ελλάδα.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, επισημαίνοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν.

    Ο ίδιος προειδοποίησε πως το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα εάν η Ελλάδα αποτύχει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, επισημαίνοντας πως η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εκπλήρωσης της δεσμεύσεων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

    Η θέση του Βερολίνου, όπως διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι αρνητική απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

    Υπέρ του προγράμματος τάχθηκε για άλλη μία φορά την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό France Inter ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα «δημιουργήθηκε για να επιτύχει» και επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά στην επιτυχία του.