Ανένδοτο αγώνα εναντίον του νέου Μνημονίου κηρύσσει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η μειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος οξύνει ημέρα με την ημέρα τη ρητορική της εναντίον των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σύγκρουσης. Η μάχη εναντίον της συμφωνίας θα αρχίσει με την καταψήφισή της στην αυριανή ψηφοφορία και ενδεχομένως να κορυφωθεί πριν από το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του χάραξε τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Αριστερή Πλατφόρμα το αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο δρόμος του νέου Μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα» υποστήριξε με δήλωσή του ο επικεφαλής της μειοψηφίας.

Παράλληλα άσκησε οξύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας: «Αντί να συγκρουστεί με τις εκβιαστικές επιλογές των κυρίαρχων κέντρων της ΕΕ, τα εγχώρια στηρίγματά τους (…), επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Τη ρήξη, επίσης, με το περήφανο «Οχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τους σκληρούς αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού ενάντια στα Μνημόνια, στην υποτέλεια και τη λιτότητα».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΠΡΕΣ. Ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος τη διαδικασία με την οποία θα κυρωθεί η συμφωνία. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εκτιμούν ότι η βιασύνη της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της συμφωνίας και για ψηφοφορία εξπρές συνδέεται με την πρόθεση του Μαξίμου να μην μπορέσει να υπάρξει ενημέρωση του ελληνικού λαού για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το Μνημόνιο.

Πάντως, προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης της μειοψηφίας μετά την ψηφοφορία, με τους περισσότερους συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη να συνιστούν ψυχραιμία, θέλοντας να πετάξουν στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα την καυτή πατάτα της διάσπασης του κόμματος, χωρίς όμως να αποκλείουν κάποια θεαματική, επικοινωνιακή ενέργεια.