Ανάμεσα στις δεκάδες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που οδήγησαν την Εθνική U18 στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Βόλο υπάρχει και μία που συνδέεται με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο αρχιτέκτων της επιτυχίας Ηλίας Παπαθεοδώρου εφάρμοσε δύο επιθετικά συστήματα που είχε σχεδιάσει ο Σέρβος για τον Νεμάνια Μπιέλιτσα στη Φενέρμπαχτσε. Τα προσάρμοσε στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και ο MVP της διοργάνωσης έκανε φύλλο και φτερό τους αντιπάλους του.

Στα μέσα Μαΐου ο 41χρονος κόουτς είχε ταξιδέψει στη Μαδρίτη για να παρακολουθήσει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και αμέσως μετά μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου για αρκετές ημέρες παρακολουθούσε τις προπονήσεις της Φενέρ. «Μόλις είδα τα συστήματα του Ομπράντοβιτς για τον Μπιέλιτσα, το μυαλό μου πήγε αμέσως στον Χαραλαμπόπουλο!» αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» και μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα άρχισε να τα δουλεύει στις προπονήσεις της Εθνικής. Σύμφωνα με το πρώτο σύστημα («Chest 4»), ο Χαραλαμπόπουλος κάνει ένα «ψεύτικο» σκριν πάνω στην μπάλα, δείχνει ότι κατευθύνεται προς το καλάθι, αλλά την τελευταία στιγμή αλλάζει κατεύθυνση και παίρνοντας διαδοχικά σκριν από το «3» και το «5» εκτελεί από τα 6,75 μ.

Σύμφωνα με το δεύτερο («Shirt»), ο πλέι μέικερ πασάρει την μπάλα αριστερά και κατευθύνεται στην ίδια γωνία. Στην αδύναμη πλευρά ο Χαραλαμπόπουλος και ο Παπαγιάννης κάνουν διπλό σκριν στον Σκουλίδα, ο οποίος προφασίζεται ότι θα σουτάρει αλλά κάνει κίνηση προς το καλάθι. Ταυτόχρονα ο Παπαγιάννης κάνει σκριν στον Χαραλαμπόπουλο, που υποδέχεται την μπάλα και είναι έτοιμος να εκτελέσει για τρεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, έχει την επιλογή να παίξει πικ εντ ρολ με τον ψηλό, εξού και τα βροντερά καρφώματα του Παπαγιάννη.

Αναμφισβήτητα, όλα ξεκινούν από το ταλέντο του 18χρονου φόργουορντ του Παναθηναϊκού το οποίο αξιοποίησε στο έπακρο ο Παπαθεοδώρου. Διότι είναι πολύ σπάνιο να συναντήσει κανείς ειδικά σχεδιασμένα συστήματα για παίκτες που αγωνίζονται στη θέση «4» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ελάχιστοι πάουερ φόργουορντ είναι χαρισματικοί δημιουργοί. Ο Μπιέλιτσα αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα και όχι μόνο αναδείχτηκε MVP στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, αλλά υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ύψους 11 εκατ. ευρώ με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.