Με στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Υγείας συναντώνται οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ αναβλήθηκε ησυνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ..

Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με μαραθώνιες συναντήσεις να βρει κοινό τόπο πριν από τις 15 Αυγούστου κυρίως γιατί η νέα συμφωνία δεν πρέπει να περάσει μόνο από την ελληνική Βουλή αλλά και από άλλα εθνικά κοινοβούλια, το αργότερο ως τις 19 του μήνα.

Στόχος είναι να φτάσουν εγκαίρως στα κρατικά ταμεία τα πρώτα ευρώ από το τρίτο δάνειο καθώς η Αθήνα χρειάζεται την «ένεση» ρευστότητας με την 20η Αυγούστου να θεωρείται μέρα ορόσημο από τη στιγμή που πρέπει να πληρωθούν 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ακολουθεί η υποχρεώση εξόφλησης εντός του Σεπτεμβρίου 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αλλά και του δανείου – «γέφυρα» των 7,16 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως δεν έχει τεθεί ζήτημα νέων προαπαιτούμενων, ωστόσο αυτά τα περίπου 12 δισ. ευρώ που πρέπει να φτάσουν εγκαίρως, δύσκολα θα εκταμιευθούν χωρίς όρους, ειδικά από τη στιγμή που και επισήμως η Κομισιόν έχει ζητήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και η απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ενώ κρίσιμες είναι οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή για το αν θα λάβει η Αθήνα προκαταβολή σε ρευστό ή όχι.

Η πρώτη συνάντηση

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης είχαν το πρώτο τετ – α – τετ με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επιδείνωση της οικονομίας ανέτρεψε τις προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν αρχικά στο βάθος της ύφεσης, της ζημιάς που θα προκαλέσει αυτή στη συνέχεια, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του προγράμματος μετά από τρία χρόνια να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μεγάλη «μάχη» πάντως θα δοθεί στο ποια θα είναι τα μέτρα αλλά και ποια μορφή θα έχουν καθώς οι δανειστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν περικοπές και φόρους. Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δανειστές ζήτησαν επιτακτικά ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται στα “σκαριά” περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα,ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».Χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.