Σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο -όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας- οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έπειτα από 12ωρη συνεδρίαση.

00.05 Απόφαση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο ελήφθη δι’ ανατάσεως της χειρός με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καταμέτρηση.

Οι επιλογές που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν τελικώς δύο: Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ή διαρκές συνέδριο στις αρχές Αυγούστου, όπως ήταν η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η συνεδρίαση της ΚΕ διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως τις 11 το βράδυ, οπότε ελήφθη απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ετσι, μετά από πρόταση του προεδρείου, αποφασίστηκε ότι οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος πρότεινε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός ξεκίνησε χθες Πέμπτη. Τις εργασίες άνοιξε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στα nea.gr.

23.00 Τάσος Κορωνάκης:«Κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο του αντιπάλου».

«Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων των μελών. Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι απαιτείται σοβαρός διάλογος τον Σεπτέμβριο με έκτακτο συνέδριο ώστε να υπάρξει και ένα συγκροτημένο σχέδιο απεμπλοκής.

Χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός και ισχυρό πλήγμα την παραίτηση των δεκαεπτά μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο του αντιπάλου», είπε και υπογράμμισε ότι είναι όρος «να παλέψουμε όλοι μαζί με συντροφικότητα, με σεβασμό απέναντι στην ιστορία μας, για να κρατήσουμε το χώρο μας ενωμένο» ανέφερε.

Είχαμε μια σαφή ήττα βασικών υποθέσεων της διαπραγματευτικής μας γραμμής, είπε και πρόσθεσε πως είχαμε και μια εξάμηνη διαπραγμάτευση που συγκλονίσαμε την Ευρώπη.

Γιατί να βάλουμε κάποιους στη θέση του προδότη και κάποιους στη θέση εκείνου που αντιστέκεται, είπε ο Τάσος Κορωνάκης επισημαίνοντας πως όλοι αναγνωρίζουν ότι είχαμε το αποτέλεσμα ενός εκβιασμού.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο συλλογικό απεμπλοκής και δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι στο εξάμηνο και σε επίπεδο νομοθετικό και σε επίπεδο κόμματος, δεν αξιοποιήθηκαν δυνατότητες που είχαμε, «ένα σχέδιο διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, σχέδιο δημοκρατίας και συμμετοχής του κόσμου».

«Η ενότητα μας είναι όρος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας», τόνισε και προειδοποίησε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τους εκβιασμούς και άρα δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν.

22.45 Δημήτρης Βίτσας: Ενδεχόμενο επιστροφήςστην δεκαετία του ’90, «όταν και η τότε σύγκρουση είχε πολιτικό χαρακτήρα… »

«Βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη, ο λαός στηρίζει την προσπάθειά μας διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι μεγάλη προσπάθεια και γιατί θέλει να βγει κάτι καλό μαζί με εμάς», ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι ένα σχέδιο προβληματικό, στο ό,τι χρειάζεται εξωτερική στήριξη και στη μετάβαση στο νέο νόμισμα και στην επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Στάθηκε στα πολιτικά χαρακτηριστικά της αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «επιστροφής» στην δεκαετία του ’90, «όταν και η τότε σύγκρουση είχε πολιτικό χαρακτήρα, με επίκεντρο το ερώτημα, αν το νέο πεδίο ταξικής και πολιτικής πάλης είναι η Ευρώπη, ή όχι».

Τέλος, τόνισε την σημασία της διευθέτησης του ζητήματος του χρέους και ως προς τις προοπτικές της νέας διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρότεινε «να μην υποτιμάμε τις ρηγματώσεις που έχουν δημιουργηθεί και έχουν κοινωνικά χαρακτηριστικά».

22.30 Πάνος Σκουρλέτης: Ακόμα και αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσουμε τη 13η σύνταξη τον Δεκέμβριο.

Για υποτίμηση των δυσκολιών και του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και για κατάρρευση βεβαιοτήτων, όπως εκείνης ότι μια ελληνική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομικό ντόμινο, έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

Τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό.

Είπε ότι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με αντιφάσεις θα προχωρήσουμε και για να γίνει οτιδήποτε θετικό, προϋπόθεση είναι το κόμμα να παίξει τον ρόλο του.

«Μπορεί κάποιος να κάνει τη συμφωνία λιγότερο επώδυνη, εκτός από εμάς;» είπε ο κ. Σκουρλέτης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «είναι ρίσκο».

Ο κ. Σκουρλέτης τοποθετήθηκε κριτικά απέναντι σε πλευρές της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «ακόμα και αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσουμε τη 13η σύνταξη τον Δεκέμβριο», ενώ σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η ρητορική περί «κανενός φόρου» συνιστούσε υποχώρηση στον λαϊκισμό.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι απέναντι στις «διεθνοποιημένες παραγωγικές σχέσεις του καπιταλισμού» πρέπει να αντιταχθεί «ένα διεθνοποιημένο σχέδιο από την αριστερά και επ’ αυτού να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

21.50 Εντονος διαπληκτισμός της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Στέλιο Παπά, πατέρα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του ανέφερε ότι οι νέες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν με τη νόμιμη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΕΣΡ, την οποία αποφασίζει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Οπως ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου, εκείνη τη στιγμή ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας, Στέλιος Παππάς, φώναξε ότι «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί». Αμέσως η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε από το προεδρείο της ΚΕ τον λόγο επί προσωπικού.

«Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, ο σύντροφος και φίλος Νίκος Παππάς, έκανε αναφορά στη διαδικασία επιλογής του ΕΣΡ. Πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή τα μέλη της οποίας ορίζονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Να υιοθετεί μια από τις πολλές επαίσχυντες συκοφαντίες στο πρόσωπο μου αλλά και στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που προσωπικά δεν επιτρέπω να σπιλώνει κανείς. Την Λίνα Αλεξίου που είναι μια δημοσιογράφος άσπιλη που δεν είχε αφεντικά και υπέβαλε την παραίτησή της πολλές φορές αν και είχε ανήλικα παιδιά», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι η κυρία Αλεξίου βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στον σύζυγό της, που βασανίστηκε επίσης, και δεν τη διόρισε η κόρη της στο ΕΣΡ. Συμπλήρωσε ότι διορίστηκε το 2011 τότε που «δεν ήμουν μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ».

Απευθυνόμενη στον Στέλιο Παππά του είπε: «σύντροφε Στέλιο αν αυτά είναι τα όπλα που επιλέγουμε να δώσουμε τον πόλεμο αυτό, τότε έχουμε ηττηθεί πρώτα μέσα μας».

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, ενώ την ίδια στιγμή ο πατέρας του ζητούσε τον λόγο. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως η τοποθέτηση ήταν σαφής, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι υπεύθυνη για να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ. Είπε ότι η θητεία όλων των μελών έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό.

Και πρόσθεσε: «Εχω προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός η σύνθεση του ΕΣΡ που θα δώσει τις άδειες να έχει νόμιμη σύνθεση».

Παρά την επιμονή του Στέλιου Παππά, δεν του δόθηκε ο λόγος σε μια προσπάθεια να λήξει το περιστατικό, ενώ καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για να μη δοθεί συνέχεια.

21.20 Λάθος χαρακτήρισε την απουσία εναλλακτικού σχεδίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης είπε πως με τους 12 νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση προσπάθησε και έκανε μια αρχή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. «Η ουσία είναι όμως πως όσα κάναμε το κάναμε επειδή κινηθήκαμε μονομερώς αγνοώντας τις παρεμβάσεις της τρόικας και των δανειστών», είπε ο κ. Στρατούλης Πρόσθεσε δε πως ό,τι έγινε το εξάμηνο, με τη συμφωνία των Βρυξελλών που ψήφισε η Βουλή, έγινε αποδεκτό πως όσα ψηφίστηκαν θα επανεξεταστούν. Στο σημείο αυτό κατήγγειλε πως την τελευταία εβδομάδα φτάνουν σωρηδόν επιστολές στα γραφεία των υπουργών με τις οποίες η τρόικα ζητάει να ακυρωθούν οι 12 νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβάλλουν ταπεινωτικές αξιώσεις.

Δεν κάναμε πράγματα που θα μας βοηθούσαν να απεγκλωβιστούμε, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τον έλεγχο για τη διαφάνεια των ΜΜΕ, την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων. «Επίσης έγιναν λάθη σημαντικά με τη συμφωνία του eurogroup, χωρίς χρήματα», είπε ο Δημήτρης Στρατούλης και πρόσθεσε πως , η κυβέρνηση «δεν είχε επεξεργαστεί και δεν είχε κάνει κτήμα στον λαό, για να έχει τη στήριξή του, εναλλακτικό σχέδιο».

17.55 Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο»

«Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ιστορική επιταγή η Αριστερά να αναλάβει να υπερασπιστεί την κοινωνία και τη δημοκρατία από τη μνημονιακή λαίλαπα και την περιστολή των δικαιωμάτων, την ανθρωπιστική κρίση, είπαμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός, δεν είναι σουρεαλισμός», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η Ευρώπη αλλάζει η ελπίδα έρχεται είπαμε, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε ότι θα επιτρέψουμε ότι η ελπίδα θα σβήσει υπό το κράτος του δικού μας πανικού. … Δεν μπορεί να εννοούσαμε πως όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα είναι γελοίος, γραφικός ανεύθυνος και πολιτικά ανήλικος», είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε πως η Αριστερά είναι ικανή για πολλά, αλλά η Αριστερά δεν είναι ικανή για όλα, ανέφερε και τόνισε πως ο πρωθυπουργός όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα ως απάντηση στο ”the game is over”, δεν μπορεί να εννοούσε να πάρουμε μια εβδομάδα παράταση.

Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου, τα ερωτήματα είναι αδήριτα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων ως επικήδειος, σημείωσε, επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο και πως δεν είναι δυνατό πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

18.20Νάντια Βαλαβάνη: «Κατηγορούμαι για προδοσία».Την απουσία δημόσιας στήριξής της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως για πρώτη φορά αναγκάζεται να μιλήσει σε κομματικό βήμα για θέμα που την αφορά προσωπικά.

«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη Bild αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι’ αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα, ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα», είπε η Νάντια Βαλαβάνη.

Είπε ακόμη ότι η ίδια όπως και οι άλλοι συνάδελφοί της ενημερώθηκαν για την επιβολή capital control το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα.

Η Ν. Βαλαβάνη αναρωτήθηκε «γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής της να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα; Γιατί αφέθηκε χωρίς δημόσιες παρεμβάσεις, να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας;».

«Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι κείμενο υπογραφών συμπαράστασής της βρήκε τοίχο για τη δημοσιοποίησή του από τον Τύπο και ΜΜΕ.

17.55Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Σε περίπτωση διάσπασης πολύς κόσμος θα πάει σπίτι του».Υπογράψαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις υλικές συνέπειες που θα είχε η άλλη επιλογή στα λαϊκά στρώματα, υπογράψαμε στο όνομα αυτών που έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση,ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να διεξαχθεί γόνιμος διάλογος για όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για τους σχεδιασμούς, τους συσχετισμούς και τις βεβαιότητες και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό έπρεπε να διεξαχθεί ούτως ή άλλως, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενώπιον τομής στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι όλοι τάσσονται υπέρ της ενότητας, η οποία «δεν επιβάλλεται».

Αναφέρθηκε στον επιχειρούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος «συντρόφων γιατί βάζουν ζητήματα», που οι επικριτές τους θέλουν να ποινικοποιηθούν.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα απειλούνται σύντροφοι με Ειδικά Δικαστήρια και μάλιστα από ποιους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Τόνισε ότι στην περίπτωση διάσπασης «πολύς κόσμος θα πάει σπίτι του και αυτό (θα) είναι η μεγαλύτερη απώλεια».

17.40 Παρέμβαση της Ρένας Δούρου«Σήμερα, μετά από μια σκληρή και άνιση διαπραγμάτευση, με λάθη και αδεξιότητες, ναι, αλλά πάντα με ειλικρίνεια και ανάληψη από τον πρωθυπουργό της ευθύνης για το καλό του τόπου, αναλαμβάνουμε να φέρουμε σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε άρθρο–παρέμβασή της στη εφημερίδα «Αυγή», με τον τίτλο «Για την Κεντρική Επιτροπή».

Η κ. Δούρου διευκρινίζει ότι η δύσκολη εξίσωση αφορά την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάγκης και παραδέχεται ότι αυτό «πόρρω απέχει από το όραμά μας». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «το όραμα δεν μπορεί να οικοδομείται σε αοριστολογίες πασπαλισμένες με δήθεν “αντισυστημική επαναστατικότητα”, χωρίς τεκμηρίωση, σοβαρό σχεδιασμό, κοστολογημένες προτάσεις με βιώσιμη προοπτική. Το όραμα κτίζεται με σκληρή δουλειά που ξεκινά από σήμερα».

16.25 Ελένη Πορτάλιου:«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε grexit.

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

16.05 Παρέμβαση Γ. Μπαλάφα. «Δεν ήταν μόνο το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ» αλλά και το σύνθημα «καμία αυταπάτη για τη δραχμή» και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

16.00 Νταβανέλος υπέρ Βαρουφάκη.«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αντώνης Νταβανέλος. «Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν», τόνισε ο κ. Νταβανέλος.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς επιχειρούν σήμερα να τη φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον συντρίψουν στη συνέχεια. «Τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις πάντα τις πασάρανε σε σοσιαλδημοκράτες και μετά συντριβήκανε. Μας τις πασάρουν και θα τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ».

15.33Την παραίτησή του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ο Ρούντι Ρινάλντι

Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν «Ναι» (στην Βουλή), ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρούντι Ρινάλντι.

Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του.

Επισήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του.

Τόνισε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, να συνεχίσουν «εν λευκώ».

Ο Ρινάλντι ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος στον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, για την αποστροφή του σχετικά με την τιμή των μακαρονιών, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό στον κόσμο που «βιώνει με τρομερό τρόπο την κρίση».

Ανέφερε ότι «άλλα είπαμε στον λαό», προσθέτοντας ότι «πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό».

15.30Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Σημείωσε ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

15:15 Φίλης: «Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα»

«Το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

«Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα υποσύνολο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση.

«Ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε και πρόσθεσε:

«Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να μιλήσει ο λαός του κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα με αναφορές του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Είπε πως με όσα λέει, το χρεοκοπημένο σύστημα πάει να ταυτίσει ένα πρόβατο επί σφαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαρουφάκης λέει αυτά που λέει. Τώρα τον διαψεύδουν οι φίλοι του. Αν ίσχυαν αυτά που λέει θα ήταν η πρώτη δίκη σε ειδικό δικαστήριο, είπε ο κ. Φίλης.

15:00 Ησυχός: «Το σχέδιο Α’ απέτυχε»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος μιλώντας στην ΚΕ είπε ότι το σχέδιο Α’ απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής είπε ακόμη και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

14.50Αρ. Μπαλτάς: «Συνθηκολογήσαμε αλλά κερδίσαμε».

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο «όχι» στου δημοψηφίσματος που έδωσε διαπραγματευτικό όπλο στην κυβέρνηση. «Συνθηκολογήσαμε, αλλά κερδίσαμε διότι άνοιξε ένα ρήγμα στην ευρωζώνη», είπε και τόνισε ότι μόνο όπλο για να μην μεταλλαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται το λαό.