Καμιά πρόθεση για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αντίθετα προσπάθεια για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων –πλην ΚΚΕ –τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί πλήρως ο σκόπελος του Grexit, έδειξε το χθεσινό γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την 41η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Το μενού ήταν καλοκαιρινό με γεύσεις από τη θάλασσα. Περιελάμβανε πρώτο πιάτο χταπόδι ξιδάτο, λαβράκι ως κύριο και επιδόρπιο τούρτα παγωτό, που συνοδεύονταν από λευκό κρασί. Οπως άφησε να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Αύγουστος δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή στις κάλπες. Τα μπάνια του λαού δεν θα διακοπούν, η κυβέρνηση όμως θα δουλέψει ακατάπαυστα προκειμένου να ολοκληρώσει σύντομα τη συμφωνία. Αλλωστε αυτό ήταν και το αίτημα που διατύπωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα άτυπο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών παρά μια από τις συνηθισμένες τελετές που γίνονται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Στη μιάμιση ώρα που κράτησε το τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια γενική ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για τις προσεχείς εξελίξεις, με όλες τις πλευρές –πλην ΚΚΕ –να δείχνουν διάθεση συνεννόησης, προσπαθώντας να αποφύγουν το κλίμα πόλωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών, στάθηκε στο κλίμα σύμπνοιας που παρουσιάστηκε στις πρόσφατες κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής. «Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις όποιες διαφορές σας και αυτό σας το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός» ήταν το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η χθεσινή ημέρα όμως έμοιαζε για την πολιτική ηγεσία του τόπου σαν θάλαμος αποσυμπίεσης. Η ένταση των τελευταίων δύο μηνών είναι συσσωρευμένη και οι πολιτικές εξελίξεις ραγδαίες. Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που οι αρχηγοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα χαλαροί και ευδιάθετοι. Τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Ισως βοήθησε και το γεγονός πως η ανάγκη για άμεση συμφωνία με τους δανειστές έχει ρίξει κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης, παρά τις συχνές μαραθώνιες συνεδριάσεις της Βουλής.

Πάντως είχαν διάθεση για χιούμορ και αυτό έγινε σαφές από έναν διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. «Μαύρισες» του είπε ο Πρωθυπουργός. «Εχω μηχανάκι» απάντησε ο Θεοδωράκης, για να ξανασχολιάσει ο Αλέξης Τσίπρας πως «Αρα το μαύρισμα θα είναι του οικοδόμου». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συνεχίζοντας να τηρεί τους κανόνες της αστικής ευγένειας, είπε για τη Φώφη Γεννηματά πως «Μια ωραία γυναίκα έχουμε, ας καθήσει δίπλα μου». Επεσαν όμως και κάποιες μπηχτές σ’ αυτό το καλοκαιρινό γεύμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα είπε προχθές ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στη Βουλή, του είπε ευθαρσώς: «Να ξέρεις ότι δεν θα ανεχτούμε άλλα χτυπήματα κάτω από τη μέση».