Η αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, έχει κάνει τον επιχειρηματικό κόσμο να αναστενάζει. «Εχω μία εταιρεία που προμηθεύει τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία, τα κρουαζιερόπλοια, ακόμη και τον Ελληνικό Στρατό, με μηχανήματα ιματισμού. Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση των τελευταίων μηνών έκανε πολλούς πελάτες να είναι διστακτικοί με τις παραγγελίες, παρότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Το κλείσιμο των τραπεζών μας διέλυσε» λέει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθήνας (ΣΕΑΔΑ) Γιάννης Παπαγεωργάκης.

Οπως εξηγεί, συνεργάζεται με οίκους του εξωτερικού από το 1978, «οι οποίοι, λόγω της άριστης επαγγελματικής μας σχέσης και συνεργασίας, μου έδιναν περιθώριο να αποπληρώσω ακόμη και τρεις μήνες μετά την παραγγελία μου. Δεν χρειαζόταν ούτε υπογραφές να βάλω. Πλέον, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να θέλουν να προπληρώνουμε για το εμπόρευμα. Κάτι που με την επιβολή των capital controls δεν μπορεί να γίνει και έτσι μένουν οι παραγγελίες στο εργοστάσιο. Δεν ζητάμε χρηματοδότηση, ούτε δανεικά. Οι υγιείς –μέχρι τώρα –επιχειρήσεις έχουν το ρευστό για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματά τους, ούτε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είχα πελάτη που δεν είχε τρόπο να με πληρώσει διαφορετικά μέσω τράπεζας για να πάρει το μηχάνημά του και ήρθε από την Ιο στην Αθήνα για να μου τα δώσει στο χέρι» σημειώνει ο Γιάννης Παπαγεωργάκης.

Ο ίδιος έχει καταθέσει έξι αιτήσεις στην ειδική Επιτροπή εδώ και 20 ημέρες, για να μπορέσει τουλάχιστον να κάνει τις προπληρωμές και να έρθουν εμπορεύματα –μηχανήματα και ανταλλακτικά –από το εξωτερικό, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει πάρει.