Οι καυτές πατάτες όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η φορολόγηση των αγροτών δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο νομοσχέδιο της Τετάρτης και στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Αυτό αναμένεται να συμβεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ_ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Και τα δύο θέματα είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα αυτό άλλωστε συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα το Άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ σε διευρυμένη σύνθεση, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους στον πρόεδρο της ΝΔ για την αλλαγή φορολογικού καθεστώτος στους αγρότες, κάνοντας λόγο για μέτρα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να «περάσουν» από τη Βουλή, τη στιγμή μάλιστα που συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταψηφίσουν.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δια του αρμόδιου εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Παραγωγής και Εμπορίου του κόμματος Γιάννη Δριβελέγκα, τόνισε τη Δευτέρα ότιδεν θα επιτρέψει να διαλυθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας.

Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να μετριάσεις τις απώλειες κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι δεν θα έρθουν στην Βουλή οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσειςκαθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

Άγνωστο παραμένει πότε θα έρθουν, ωστόσο, στη Βουλή οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου την Τετάρτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

– Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις