«Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση, η οποία αναγκάζεται να πάρει σκληρά φορολογικά μέτρα, έξω από το ιδεολογικό της πλαίσιο και έξω από το πρόγραμμά της, να επιτρέψει να χαθεί έστω και ένα ευρώ από τη φοροδιαφυγή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Πλέον δεν έχουμε χρόνο να περιγράφουμε τα προβλήματα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα. Και τα θέματα διαφθοράς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και τα θέματα φοροδιαφυγής είναι προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να είστε σίγουροι ότι θα τα λύσουμε» σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του, ο κ. Αλεξιάδης τονίζει: «Πρώτη είδηση της ημέρας, όπως είπα και το πρωί, ότι δεν υπάρχει νέα παράταση. Έχει δοθεί μια γενναία παράταση, ούτε μία μέρα παράταση. Δεύτερη είδηση της ημέρας, έλεγχοι σαρωτικοί στην αγορά θα ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα, μόλις είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένα μέτρα, με αξιοποίηση προσωπικού όπου θα ελεγχθούν τα πάντα. Οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας είναι αυτές. Οι υπόλοιπες ακολουθούν».

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν είναι κάτι που αφορά ένα μεταφυσικό φαινόμενο, είναι κάτι που αφορά τους πολίτες, την κοινωνία. Και υπό αυτή την έννοια θέλω τους πολίτες δίπλα μας σ΄ αυτή μας την προσπάθεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ότι είναι αντιμέτωποί μας ότι είναι εχθροί μας. Πρέπει να είναι σύμμαχοί μας σ’ ένα πολύ δύσκολο αγώνα» τονίζει.

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύεται μάλιστα «ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού κατορθώσουμε να πάρουμε ανάσα και οργανώσουμε πέντε πράγματα θα γίνουν πράγματα σε σχέση με τις φορολογικές υπηρεσίες, με την οργάνωση όλων αυτών των διαδικασιών που πραγματικά κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι «θα έρθουν νέα φορολογικά νομοσχέδια, όχι με τη λογική της πολυνομίας, φορολογικά νομοσχέδια που θα δίνουν καλύτερα εργαλεία ελέγχου, θα λύνουν αδικίες, θα λύνουν θέματα εσόδων και το Δημόσιο και θα έρθουν και νέα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία θα δίνουν και μεγαλύτερες δυνατότητες σε μηχανισμούς… θα πάμε σε μεγάλες αλλαγές, με διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας, γιατί ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το τοπίο. Μας χρειάζεται σίγουρα ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον αν θες με οποιονδήποτε τρόπο να διεκδικήσεις τις επενδύσεις».

Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Αλεξιάδη, ποιους στόχους έχετε θέσει στα νέα καθήκοντα που αναλάβατε από σήμερα;

Απάντηση: Η πρόκληση είναι πρώτα απ’ όλα να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και μια σύνθετη περίοδο και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο μου εμπιστεύτηκε αυτά τα καθήκοντα. Και η πρόκληση είναι αν όλα αυτά τα οποία έλεγα ως οικονομολόγος, ως συνδικαλιστής, ως εφοριακός, θα μπορέσω τώρα με την πολιτική μου ιδιότητα να τα φέρω σε πράξη, να τα κάνω πράξη. Εκεί είναι και το στοίχημα για μένα προσωπικά. Δηλαδή να κάνω ότι είναι δυνατό, ότι περνάει από το χέρι για να πετύχω. Και διαβεβαιώνω τους πάντες ότι αυτό ακριβώς θα κάνω. Κάθε δυνατότητα που έχω, κάθε φυσική δύναμη που έχω θα την αφιερώσω ώστε να έχουμε αποτελέσματα.

Ερώτηση: Προφανώς σας δίνει πλεονέκτημα το γεγονός ότι προέρχεστε από έναν χώρο που γνωρίζετε καλά τι και πώς πρέπει τώρα να εξυγιάνετε…

Απάντηση: Πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Μειονέκτημα γιατί ήδη αρκετοί θεωρούν ότι όταν είσαι από αυτό το χώρο δεν μπορείς να κάνεις πράγματα. Ξεκινώντας για παράδειγμα, το προηγούμενο επάγγελμα του κ. Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλον, χωρίς να θέλω να ταυτίσω την ταπεινότητά μου με τον κ. Σόιμπλε. Αλλά σε ό,τι αφορά το θέμα του υπουργείου Οικονομικών, τα 28 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών και η προϋπηρεσία μου στον ιδιωτικό τομέα μου έχουν δώσει μία μεγάλη δυνατότητα γνώσεων πάνω σε το τι γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών. Και να είστε βέβαιη ότι θα κάνω πράξη όλα αυτά τα πράγματα που τόσο καιρό συζητούσαμε και να είστε βέβαιη ότι ξέρω πρόσωπα, καταστάσεις, διαδικασίες, ολισθηρούς διαδρόμους και παρασκήνια. Και με αυτά θα συγκρουστώ.

Ερώτηση: Είναι όμως τα χέρια σας λυμένα απόλυτα;

Απάντηση: Δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση, ούτε μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο, να έρθω και να λειτουργήσω με προϋποθέσεις. Άλλωστε τη μεγάλη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός να με ορίσει και στη σχετική επιτροπή για τα θέματα διαφθοράς δείχνει την αποφασιστικότητά του, αποφασιστικότητα όλης της κυβέρνησης. Πλέον δεν έχουμε χρόνο να περιγράφουμε τα προβλήματα, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα. Και τα θέματα διαφθοράς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και τα θέματα φοροδιαφυγής είναι προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να είστε σίγουρη ότι θα τα λύσουμε.

Ερώτηση: Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις, έχετε σχέδια ρεαλιστικά;

Απάντηση: Αξιοποιούμε όλο τον προηγούμενο σχεδιασμό και κάθε τι θετικό που έγινε, είναι δεδομένο αυτό, και έγιναν πολλά θετικά, και παράλληλα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθούν νέοι σχεδιασμοί, νέες υποδομές. Και να είστε σίγουρη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού κατορθώσουμε να πάρουμε ανάσα και οργανώσουμε πέντε πράγματα θα γίνουν πράγματα σε σχέση με τις φορολογικές υπηρεσίες, με την οργάνωση όλων αυτών των διαδικασιών που πραγματικά κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.

Ερώτηση: Έχετε τα εργαλεία που χρειάζονται για να κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή;

Απάντηση: Υπάρχει βαθιά πολιτική βούληση, πιστέψτε με βαθιά πολιτική βούληση και όχι επιφανειακή και υπάρχει και αποφασιστικότητα. Και να προσθέσω και κάτι άλλο. Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση, η οποία αναγκάζεται κάτω από την πολιτική αφήγηση την οποία την έχει πει πάρα πολλές φορές και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός, να πάρει σκληρά φορολογικά μέτρα, έξω από το ιδεολογικό της πλαίσιο και έξω από το πρόγραμμά της να επιτρέψει να χαθεί έστω και ένα ευρώ, αυτό που θα πληρώσει ο πολίτης στην τσέπη του φοροφυγά και του λαθρέμπορου. Με τις δυνάμεις που έχουμε θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν.

Ερώτηση: Με τις δυνάμεις, τη βούληση και τα εργαλεία. Δηλαδή υπάρχουν θα αλλάξετε θεσμικά κάποια πράγματα ούτως ώστε να διευκολύνεται το έργο σας ή αυτά υπάρχουν και θα τα αξιοποιήσετε άμεσα;

Απάντηση: Παραδείγματος χάρη, μακάρι αυτή τη στιγμή να είχαμε διασυνδεδεμένες τις ταμειακές μηχανές και να μην είχαμε την ανάγκη για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν με φυσικούς ελέγχους. Δεν το έχουμε. Το σχεδιάζουμε και θα το προχωρήσουμε. Αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα αφήσουμε τα μακροχρόνια σχέδια για την άμεση μάχη. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε να σβήσουμε τη φωτιά που υπάρχει στο θέμα του τουρισμού, για παράδειγμα. Θα υπάρχουν σχεδιασμένοι έλεγχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε για επόμενο στάδιο άλλα πράγματα. Σε όλα θα υπάρχει σχεδιασμός, βήμα-βήμα κίνηση, προσπάθεια, αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Στις άμεσες ενέργειές σας θα είναι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα νέα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία πώς θα διατυπωθούν;

Απάντηση: Βεβαίως, θα έρθουν νέα φορολογικά νομοσχέδια, όχι με τη λογική της πολυνομίας, φορολογικά νομοσχέδια που θα δίνουν καλύτερα εργαλεία ελέγχου, θα λύνουν αδικίες, θα λύνουν θέματα εσόδων και το δημόσιο και θα έρθουν και νέα φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία θα δίνουν και μεγαλύτερες δυνατότητες σε μηχανισμούς κ.λπ. Γι’ αυτό θα κάνετε λίγη υπομονή, εγώ όπως εξήγγειλα ξεκινάω μια καινούργια σελίδα στις σχέσεις μου με τους δημοσιογράφους, θα υπάρχουν τακτικές συνεντεύξεις Τύπου όση ώρα χρειαστεί και θα απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα, θα υπάρχουν δηλώσεις που θα ξεκαθαρίζουν ότι καινούργιο βγαίνει, θα ενημερωθούν οι πολίτες, γιατί θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους, θέλουμε τον πολίτη να γίνει ο ελεγκτής και να λέει δώσε μου απόδειξη να καταγγέλλει ότι δεν του δίνει απόδειξη ο άλλος.

Ερώτηση: Μπορείτε να αλλάξετε τη φορολογική συνείδηση των πολιτών;

Απάντηση: Θα προσπαθήσουμε και αυτό να το κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα με μέτρα άμεσα, αλλά και με μέτρα που πάνε πιο κάτω, όπως για παράδειγμα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη όλους αυτούς τους σχεδιασμούς για τη μηχανογράφηση των φορολογικών υπηρεσιών, για την καλύτερη οργάνωσή τους, για τις διασυνδέσεις, για τις διασταυρώσεις. ‘Όλα αυτά μπαίνουν σε μία σειρά και προχωράνε βήμα-βήμα.

Ερώτηση: Κύριε Αλεξιάδη, αναφέρατε πριν από λίγο ότι θα καταπολεμήσατε την πολυνομία. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα;

Απάντηση: Εγώ ζητάω πραγματικά συγνώμη από τους λογιστές, τους οικονομολόγους, τους εφοριακούς, αλλά και τους πολίτες γιατί θα φέρουμε νέες φορολογικές διατάξεις, δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε στην Ελλάδα και θυμίζει χώρες της Αφρικής, δηλαδή η προηγούμενη περίοδος Ιούλιος του ’12 με Δεκέμβριο του ’14 να έρθουν 48 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις, το θεωρώ λάθος αυτό, πρέπει να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα και μία χώρα που αγωνιά για επενδύσεις, δεν μπορεί να έχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα.

Ερ. Στα σχέδιά σας είναι μία ριζική, ολική, θεμελιώδης αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα;

Απ. Βεβαίως, θα πάμε σε μεγάλες αλλαγές, με διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας. Από αύριο ξεκινάω τις συναντήσεις με τους φορείς της κοινωνίας, με διάλογο μαζί τους, με επαφή γιατί ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το τοπίο. Μας χρειάζεται σίγουρα ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον αν θες να διεκδικήσεις με οποιονδήποτε τρόπο να διεκδικήσεις τις επενδύσεις. Δεν μπορεί να αλλάζει το φορολογικό σύστημα και βεβαίως θα κάνουμε το φορολογικό μας σύστημα ελκυστικό για επενδύσεις με πάρα πολλές διαδικασίες που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα.

Ερ. Συνεπώς θα έχει και ένα βάθος χρόνου το οποίο θα ισχύει;

Απ. Δεν θα έχει μεγάλο βάθος χρόνου, γιατί αφού χτυπήσουμε την καλοκαιρινή φοροδιαφυγή, αφού αντιμετωπίσουμε το θέμα των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να πούμε και αυτό πιο κάτω θα προχωρήσουμε και στον υπόλοιπο σχεδιασμό, υπάρχει συνολικός σχεδιασμός.

Ερ. Στο νέο φορολογικό κώδικα που θα καταρτίσετε με τις υπηρεσίες και με τον τρόπο που εσείς σκέφτεστε θα είναι δεσμευτικός να ισχύει για κάποια μεγάλη χρονική περίοδο ούτως ώστε όταν κάποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα να ξέρει τί τον περιμένει σε 10 χρόνια;

Απ. Βεβαίως και εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των προγραμματικών συμφωνιών, δηλαδή είναι άλλο πράγμα αυτός που έρχεται και ανοίγει ένα εμπορικό κατάστημα στην Ερμού και άλλο αυτός ο οποίος θέλει να έρθει να κάνει μία επένδυση, να απασχολήσει 1.000 άτομα και να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό. Εκεί θα πάμε σε προγραμματικές συμφωνίες. Να έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς, να έχει κίνητρα, να συνδέονται τα κίνητρα με την ανάπτυξη, με την απασχόληση, έχουμε σχεδιασμούς γι΄ αυτά τα πράγματα και θα τα προχωρήσουμε.

Ερ. Εξειδίκευση δηλαδή στο είδος της επένδυσης.

Απ. Βεβαίως

Ερ. Εξειδίκευση του πλαισίου ανάλογα με την επένδυση

Απ. Βεβαίως

Ερ. Θα χρησιμοποιηθούν ίσως και τα διεθνή διοικητικά δικαστήρια τα οποία ας πούμε εγγυώνται από την πλευρά της χώρας ένα καθεστώς για τον επενδυτή;

Απ. Κοιτάξτε, με σαφήνεια λέω -γιατί μπορεί η ιδεολογική μου προέλευση κάποιους να τους δημιουργεί κάποιες συγχύσεις- ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνουν διεθνείς φορείς, οργανισμοί κ.λπ. Κάθε δυνατότητα για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο μας. Έτσι, λοιπόν, και στο θέμα των επενδύσεων και στο θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης και στο θέμα της φοροδιαφυγής, σε όλα αυτά τα ζητήματα θα υπάρχουν σχεδιασμοί βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν είναι κάτι που αφορά ένα μεταφυσικό φαινόμενο, είναι κάτι που αφορά τους πολίτες, την κοινωνία. Και υπό αυτή την έννοια θέλω τους πολίτες δίπλα μας σ΄ αυτή μας την προσπάθεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται ότι είναι αντιμέτωποί μας ότι είναι εχθροί μας. Πρέπει να είναι σύμμαχοί μας σ’ ένα πολύ δύσκολο αγώνα.

Ερ. Απευθύνεστε κύριε υπουργέ στους πολίτες, τη στιγμή όμως που ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατεί να παράξει προϊόν, υπεραξία και να φορολογηθεί. Από κάπου που θα πρέπει να ξεκινήσετε για να φορολογήσετε τον κόσμο. Πέρα από τα άμεσα που συζητήσαμε τώρα, ας πούμε από το 2016.

Απ. Αυτό είναι σωστό, αλλά ζούμε, όπως είπα και στην αρχή, ζούμε σε μία ιδιόμορφη χρονικά, πολιτική και οικονομικά περίοδο. Δεν έχω καμία αυταπάτη ως προς το τί πρέπει να γίνει, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι τα καθήκοντα που μού ‘χουν ανατεθεί να τα εξασκήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σ΄ αυτό να είστε σίγουρη ότι θα το κάνω.

Ερ. Έχετε προτεραιότητες, έχετε ορίσει κάποιες προτεραιότητες ούτως ώστε να…

Απ. Πρώτη είδηση της ημέρας, όπως είπα και το πρωί, ότι δεν υπάρχει νέα παράταση. Έχει δοθεί μια γενναία παράταση, ούτε μία μέρα παράταση. Δεύτερη είδηση της ημέρας, έλεγχοι σαρωτικοί στην αγορά θα ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα, μόλις είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένα μέτρα, με αξιοποίηση προσωπικού, όπου θα ελεγχθούν τα πάντα. Οι δύο βασικές ειδήσεις της ημέρας είναι αυτές. Οι υπόλοιπες ακολουθούν.

Ερ. Σε όλα τα πεδία της αγοράς;

Απ. Σε όλα τα πεδία και τα μεγέθη της αγοράς- δεν θα περιοριστούμε στα ρυάκια και στους παραπόταμους. Θα πάμε στα ποτάμια της φοροδιαφυγής, θα πάμε εκεί που πραγματικά πηγάζει η φοροδιαφυγή. Δεν θα ασχοληθούμε με ξεροπόταμους ή με μικρές καταστάσεις. Και αυτά βεβαίως πρέπει να σταματήσουν, και ο φούρνος της γειτονιάς πρέπει να κόβει την απόδειξή του και το ψιλικατζίδικο και το καφέ της γειτονιάς, όλοι πρέπει να κόβουμε αποδείξεις, πατριωτικό μας καθήκον, αλλά θα πάμε και στους μεγάλους.

Ερ. Οι μεγάλοι, κάποιες μεγάλες ξένες εταιρίες οι οποίες παρουσιάζουν μόνο ζημίες στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται παρότι είναι ζημιογόνες;

Απ. Καλό είναι να αρχίσουν να δηλώνουν κέρδη γιατί θα βρεθούνε μπροστά σε εκπλήξεις. Αυτό σας λέω μόνο. Βεβαίως και έχουμε στοιχεία, όπως σας είπα έχουμε στοιχεία, σχεδιασμούς, δεν πηγαίνουμε στα τυφλά.