Οι «28» της ΕΕ ενέκριναν την έκτακτη χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείου το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της.

«Το δάνειο ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις προς τους δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι τα χρήματα θα έχουν «φθάσει» στην Αθήνα πριν από τη Δευτέρα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ.

Η συνεδρίαση του Ecofin , όπως φάνηκε και από τη διάρκειά της, ήταν αρκετά «έντονη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, δεδομένου ότι το δάνειο-γέφυρα πρόκειται να παρασχεθεί μέσω του EFSM, ενός μηχανισμού όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης.

Το μέγεθος της εμπλοκής αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι, ενώ αρχικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις έως το μεσημέρι της Παρασκευής, αυτές μετατέθηκαν για το απόγευμα.

Πέραν της ανακοίνωσης για την παροχή δανείου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Ευρωζώνη αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους «επέστρεψε στην ατζέντα», προσθέτοντας, όμως, ότι βάσει της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στην ονομαστική αξία του χρέους.

Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της διοίκησης του ESM, μετά την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης του Eurogroup η οποία ξεκίνησε στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ενώ προανήγγειλε ότι η… τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, ούτως ώστε να υπάρξει εκ του σύνεγγυς αξιολόγηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων.

Το νέο δάνειο-γέφυρα θα παρασχεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) με τους όρους που το είχαν λάβει παλαιότερα Ιρλανδία και Κύπρος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν έχει τους ευνοϊκούς όρους που ίσχυαν ειδικά για την Ελλάδα, μέχρι τη λήξη του Μνημονίου Β. Παρότι «μικρό», περιλαμβάνει περισσότερους τόκους και συνοδεύεται από σκληρά μέτρα.

Ο πρόεδρος Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Κομισιόν παρεμβαίνει ήδη για να κάμψει τις αντιστάσεις χωρών που αντιτίθενται στην νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση όμως προσφέρει σαν εχέγγυα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων χθες από την ελληνική Βουλή.

Ανακοίνωση EFSM: Το συμβούλιο εγκρίνει τη χρηματοδότηση-γέφυρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο EFSM μετά την έγκριση της χρηματοδότησης-γέφυρα αναφέρεται: «Στις 17 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγγυηθεί 7,16 δισ. ευρώ ως βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης. Το δάνειο θα έχει μέγιστη λήξη τριών μηνών και θα διανεμηθεί σε δύο δόσεις. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τα εκπρόθεσμα με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρι η Ελλάδα να ξεκινήσει να δέχεται χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).