Το NATO και σύμμαχοί του προγραμματίζουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια έπειτα από μια δεκαετία, αναπτύσσοντας 36.000 στρατιωτικούς σε όλη τη Μεσόγειο για να αντιμετωπίσουν την απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην νότια πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στρέφοντας για λίγο την προσοχή τους μακριά από τη Ρωσία, οι επιτελείς του ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη πως το Σύμφωνο θα πραγματοποιήσει κάποια από τα πιο σκληρά γυμνάσιά του επί ενός σύνθετου «θεωρητικού σεναρίου απειλής», βάσει του οποίου τζιχαντιστές επιτίθενται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της απειλής από ανατολάς και της απειλής από τον νότο, πρέπει να εκπαιδευτούμε και για τις δυο» τόνισε ο γερμανός στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρέζε, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας, ο οποίος προετοιμάζει τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Επειτα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ που διήρκεσαν μια δεκαετία και πλέον στο Αφγανιστάν, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής της στην υπεράσπιση των δικών της εδαφών.

Περισσότερες από 30 χώρες -περιλαμβανομένων κρατών που δεν ανήκουν στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, όπως η Σουηδία και η Αυστρία- θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μεσόγειο από την 3η Οκτωβρίου έως την 6η Νοεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προειδοποιήσει ότι οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης εγκαινίασαν έναν «βίαιο χειμώνα» αστάθειας.

Σε οποιοδήποτε σημείο σε μόλις δυο μέρες…

Το ΝΑΤΟ δεν έχει πραγματοποιήσει γυμνάσια τέτοιας κλίμακας μετά το 2002, οπότε 15 κράτη-μέλη της Συμμαχίας και 12 χώρες-εταίροι έκαναν ασκήσεις στη Νορβηγία και στην Πολωνία.

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει έκτοτε, ο Ντομρέζε σημείωσε πως το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει εχθρούς που επιδίδονται σε προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμπνέουν επιθέσεις στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και να αντιμετωπίσει εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές.

«Η απόσταση είναι ένας νέος παράγοντας. Θα εργαστούμε σε μια τεράστια περιοχή γυμνασίων», δήλωσε ο Ντομρέζε. «Θα επικεντρωθούμε στην ταχύτητα, στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών ταυτόχρονα» ανέφερε.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια εντάσσονται στη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας νέας «αιχμής του δόρατος», μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης με αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, που θα μπορεί να αναπτύσσεται σε πεδία επιχειρήσεων και σημεία κρίσης μέσα σε μόλις δύο μέρες.

Με δεδομένη την κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν επίσης δράση εάν εντοπίσουν πλεούμενα με μετανάστες σε περιοχές κοντά στα πεδία των γυμνασίων.

«Εάν υπάρχει μια κρίση στην περιοχή γύρω από τα πλοία μας […] θα διακόψουμε τα γυμνάσια και θα προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε ο Ντομρέζε. «Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν» υπογράμμισε.