Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, μετά από συνάντηση στα Σκόπια με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν, η οποία διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

«Εχουμε συμφωνία υπογεγραμμένη από τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. της ΠΓΔΜ) και εκφράζω την ικανοποίησή μου γι΄ αυτήν την εξέλιξη. Με αυτήν ανοίγουν οι πόρτες για την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Χαν μετά την συνάντηση, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά, ο κ. Χαν σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή της ΠΓΔΜ, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη συνάντηση με τον κ. Χαν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ Αιβο Οράβ, συμμετείχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, και συγκεκριμένα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι.