Στην εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ στην περίπτωση που θα σταματούσε να τους αναγνωρίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος προχώρησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Η τράπεζα θεωρεί πως η πλήρης απομάκρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων θα απαιτήσει χρόνο και πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ESM θα αυξήσει την κρατική παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα.

Αρχικά ο οίκος προχωρεί στην επισήμανση ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σήμερα ποσοστό μεταξύ 35% -68% στις ελληνικές τράπεζες και ότι ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ESM θα μπορούσε να μεταβάλει σημαντικά το υφιστάμενο μετοχολόγιο.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και έχει οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. «Πιστεύουμε πως ενδέχεται να χρειαστεί ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ 7-20 δισ. ευρώ για να αντιμετωπισθεί αυτή η επιδείνωση», σημειώνει η Goldman Sachs.

Την σχετική άποψη η GS την στηρίζει στο ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ δεν έχουν ανακληθεί και στο ότι τα τεστ φερεγγυότητας των τραπεζών θα στηριχθούν σε προ-προβλέψεων κέρδη. «Χωρίς αυτές τις δύο υποθέσεις, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά», ξεκαθαρίζει η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs τονίζει πως η παροχή του ELA για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει περιοριστεί στα 89 δισ. ευρώ σε αυτό το σημείο, ωστόσο, είναι πιθανό ότι η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση, να οδηγήσει την ΕΚΤ να ανοίξει εκ νέου τις γραμμές του ELA και να μειώσει τα κουρέματα στα ενέχυρα των τραπεζών.

«Εκτιμούμε αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει 8-16 δισ. ευρώ εξασφαλίσεων σε βάθος χρόνου, επιτρέποντας τη συνέχιση του σημερινού ρυθμού απόσυρσης καταθέσεων (60 ευρώ ανά λογαριασμό ανά ημέρα)», τονίζει η Goldman Sachs.

Ο επενδυτικός οίκος αποσαφηνίζει πως μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αύξηση της ρευστότητας του ELA, δεν επαρκούν για να οδηγήσουν άμεσα στην κανονικήλειτουργία του τραπεζικού τομέα.

«Η πλήρης απομάκρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι μια μακρά διαδικασία. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να επαναλάβουν πλήρως τις συνήθεις εργασίες στο εγγύς μέλλον», σημειώνει η GS.