Χιλιάδες κόσμου έχουν συρρεύσει στη Σρεμπρένιτσα για τις εκδηλώσεις μνήμης της 20ής επετείου της Σφαγής της Σρεμπρένιτσα, τη σκονειότερη κηλίδα της πρόσφατης ιστορίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Όπως καθέ χρόνο, και φέτος θα ταφούν λείψανα θυμάτων που αναγνωρίστηκαν από προηγούμενους μαζικούς τάφους.

Μεταξύ των ξένων αξιωματούχων βρίσκονται ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Τα φέρετρα 136 από τα αναγνωρισμένα θύματα της σφαγής θα ταφούν το Σάββατο στο νεκροταφείο που βρίσκεται στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.

Μέχρι σήμερα 6.241 θύματα, που έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, έχουν ταφεί στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, και 230 σε άλλα νεκροταφεία.

Πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, στη χειρότερη σφαγή που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995) σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι και περίπου 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σχεδόν ο μισός πληθυσμός.

Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη Βοσνία. Περίπου 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες, αναμένονται να παραστούν στις τελετές μνήμης, ενώ πολλοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, θα μεταβούν στη Σρεμπρένιτσα. Ο Κλίντον είχε παραστεί και στην 10η επέτειο από τη σφαγή.

Ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα είναι επίσης παρών, όπως ήταν το 2005 και το 2010.

Το 2010 το κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε μια ανακοίνωση για τη Σρεμπρένιτσα χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Το 2013 ο νυν πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς είχε ζητήσει «γονυπετής να συγχωρεθεί η Σερβία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα», χωρίς παρόλα αυτά να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Σήμερα η Σερβία, που αρνείται πεισματικά ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία, θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Εξάλλου την Τετάρτη η Ρωσία άσκησε βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα, μια απόφαση την οποία χαιρέτισε το Βελιγράδι, όμως κατήγγειλαν οι οικογένειες των θυμάτων, εκτιμώντας ότι «καθιστά αδύνατη τη συμφιλίωση».