Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την αξιολόγηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Στο Eurogroup,που ξεκινάει στις 4 μ.μ.ώρα Ελλάδας,οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλούνται μεταξύ άλλων το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ όπως η FAZ, αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των θεσμών υποστηρίζει πως το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Αθήνα θα ανέλθει μεταξύ 74 και 84 δισ. ευρώ.

Η FAZ, που επικαλείται γνώση της τρισέλιδης αξιολόγησης, υποστηρίζει πως η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών εγείρει την ανάγκη επιπλέον μέτρων για κάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης και την ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή -το ενδεχόμενο ακύρωσής της, όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Οπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο MNI μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη επί της προτάσεων των επικεφάλης των θεσμών και των Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, Κλάους Ρέγκλινσκ, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η πρώτη αποτίμηση των ελληνικών προτάσεων ήταν θετική.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο ελληνικό κείμενο, να χρειαστούν δηλαδή ορισμένες αλλαγές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν έχει επισημοποιήσει ακόμα τη θέση του, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο Eurogroup.

Μιλώντας την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη μέλη.