Μία νέα ημέρα ξημερώνει στη Νότια Καρολίνα, μία «ημέρα κατά την οποία μπορούμε όλοι μας είμαστε υπερήφανοι», όπως δήλωσε η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης Νίκι Χάλεϊ μετά το πράσινο φως και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υποστολή της σημαίας της συνομοσπονδίας από το κυβερνείο της πολιτείας.

Σύμβολο της κληρονομιάς του αμερικανικού Νότου για ορισμένους, σύμβολο ρατσισμού και ενθύμιο ενός μαύρου κεφαλαίου στην Ιστορία του αμερικανικού έθνους, η σημαία της συνομοσπονδίας παύει να κυματίζει στο κυβερνείο για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια.

Επειτα από μία μαραθώνια συζήτηση 13 ωρών και αρκετές αντιδράσεις από μερίδα των αμερικανών βουλευτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το πρωί της Πέμπτης τον σχετικό νόμο (με ψήφους 93 προς 27), ο οποίος στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για το γραφείο της Χάλεϊ προς υπογραφή. Η υποστολή της σημαίας είχε υπερψηφιστεί νωρίτερα – την Τρίτη – από την πολιτειακή Γερουσία της Νότιας Καρολίνας.

Η απομάκρυνση της σημαίας των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής από όλους τους δημόσιους χώρους τέθηκε επί τάπητος μετά τα τραγικά γεγονότα στο Τσάρλεστον, προ μηνός, όταν ο 21 ετών Ντίλαν Ρουφ άνοιξε πυρ στην ιστορική εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών σκοτώνοντας εννέα Αφροαμερικανούς.

Την επομένη, σε ένδειξη πένθους, η σημαία των ΗΠΑ κυμάτιζε μεσίστια στο κυβερνείο της πολιτείας, σε αντίθεση με τη σημαία της συνομοσπονδίας, η οποία δεν κουνήθηκε από τη θέση της. Μέχρι που άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φωτογραφίες του ορκισμένου ρατσιστή δράστη με φόντο τη σημαία, για να θυμίσει σε ένα ολόκληρο έθνος ότι εκτός από την αθώα νοσταλγία για τον παλιό αμερικανικό Νότο, συγκεκριμένη σημαία συμβολίζει επίσης το μίσος και τον φανατισμό.