Φοροδιαφυγή χωρίς τέλος στην Ελλάδα της κρίσης αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Γιατροί, δικηγόροι, κατασκευαστές, επιπλοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και ανεπάγγελτοι βρέθηκαν να είναι κάτοχοι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Τα «διαμάντια» αυτά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν εκατ. ευρώ «ξεχασμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικηγόρου από την Αθήνα που απέκρυψε από τις φορολογικές Αρχές το ποσό των 16 εκατ. ευρώ. Αυτό προέκυψε ύστερα από έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεών του και αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δήλωνε στη φορολογική του δήλωση. Παράλληλα ο συγκεκριμένος βρέθηκε να έχει υποβάλει και ανακριβή στοιχεία ΦΠΑ και να μην έχει αποδώσει το ποσό των 146.000 ευρώ.

O ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ. Σε άλλη περίπτωση, το ΣΔΟΕ εντόπισε στη Μακεδονία πολίτη ο οποίος ενώ δήλωνε ανεπάγγελτος είχε ξεχάσει να δηλώσει εισοδήματα 1,488 εκατ. ευρώ, ενώ στη Θεσσαλία αγρότης ειδικού καθεστώτος εντοπίστηκε να έχει λάβει 43 εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές, αξίας 417.000 ευρώ.

Εκτός των φυσικών προσώπων, σημαντικά ήταν τα ευρήματα που αφορούσαν και τις επιχειρήσεις. Κατασκευαστική εμπορική επιχείρηση στην Αττική είχε εκδώσει 22 εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 1,397 εκατ. ευρώ, ενώ άλλη τουριστική επιχείρηση σε νησί του Αιγαίου είχε εκδώσει 20 εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 1,164 εκατ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση για επιχείρηση χονδρικού εμπορίου φαρμακευτικών προϊόντων από τη διασταύρωση συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων με αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές προέκυψε ότι είχε προχωρήσει σε ανακριβή σύνταξη των συμβολαίων και δεν είχε δηλώσει από την πώληση των ακινήτων της έσοδα συνολικού ποσού 763.800 ευρώ.

Για όλες τις περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνέταξαν σχετικές εκθέσεις ελέγχου οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ με σκοπό την άμεση έκδοση καταλογιστικών πράξεων φόρων και προστίμων.