Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου έδωσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά».

«Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα», είπε

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία, ενώ τόνισε ότι μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Επισήμανε ότι ηελληνική κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων, ενώ μόλις την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο προτάσεων.

«Στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές να διορίζονται κυβερνήσεις και τεχνοκράτες που θα αναλαμβάνουν τις αποφάσεις», είπε σε άλλο σημείο.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις από το παρελθόν που πρέπει να καταργηθούν όπως για παράδειγμα οι πρόωρες συντάξεις και τόνισε ότι είμαστε οι πρώτοι που πήραμε αυτή τη πρωτοβουλία.

«Οι δεσμεύσεις μας για μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένες και αναγκαίες», τόνισε.

Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης, αλλά θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά και να μην πάρουμε νέα δανεικά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ημέγιστη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953

Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, αλλά έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης: περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών κλπ

Κατέληξε λέγοντας ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα αλλά το μέλλον του οικοδομήματος της Ευρώπης, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.