Σε υψηλούς τόνους με επευφημίες και αποδοκιμασίες προς τους ομιλητές εξελίσσεται η συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από tanea.gr

14.10 Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία, ενώ τόνισε ότι μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

12.20 Μαρί Λεπέν, Επικεφαλής Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών

Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα. Ειχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μια καταστροφή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μίλησε για ανατροπή της κυβέρνησής σας κ. Τσίπρα. Υπήρξε και η αποκάλυψη της έκθεση του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μια κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο ελληνικός λαός αντέδρασε. Απέκλεισε μια τέτοια λιττητα.

Κ. Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο.

12.15 Νάιτζελ Φαρατζ, ευρωβουλευτής

Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει. Πρέπει να καταννοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί. Ο Βορράς με τον Νότο είχαν πάντα σύγκρουση. Οσοι επικρίναμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς.

Κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Το γνωρίζεται καλά αυτό. Από το 100% του ΑΕΠ οδηγηθήκαμε στο 120% και στο 180%.

12.05 Ομιλία Ρεμπέκα Χαρμς, Επικεφαλής Ευρωομάδας των Πρασίνων

Στη φωτογραφία του Ελληνα που κλαίει μπροστά σε ένα ATM έχουν καταγραφεί οι λόγοι που οδήγησαν το 60% των Ελλήνων να πουν οχι στο δημοψήφισμα. Είστε από τους πιο ισχυρούς πρωθυπουργούς στην Ελλάδα και οφείλεται να οδηγήσετε τον λαό σας σε ένα μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Το ερώτημα είναι πως θα εξυγιανθεί το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Πρέπει να ζητήσετε από τους Ευρωπαίους να συμπράξουν μαζί σας. Πρέπει να βγείτε από μια λάθος πολιτική από το βάρος των χρεών. Μια λύση σωστή όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ολα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ευχομαι καλή τύχη και καλή τύχη και στην Ευρώπη.

11.50 Ομιλία Γκάμι Τσίμερ, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ας καθίσουμε από κοινού στο τραπέζι. Πρόκειται για λύσεις που πρέπει να έχουν διάρκεια. Σεβαστείτε τους ανθρώπους στην Ευρώπη, σεβαστείτε την απάντηση της Κυριακής

11.40 Ομιλία Γκι Βερχόφστατ, Επικεφαλής Φιλελευθέρων

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι ενωμένοι. Αυτό ισχύει και για τις εκτακτες συναντήσεις. Δεν πρέπει να φοβάστε το Ευρωκοινοβούλιο κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις αν δεν συζητούμε στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Ελληνες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ελίτ δεν έκανε ότι έπρεπε.

Ποτέ δεν είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαι εξοργισμένος γιατί διολοισθένουμε προς ένα grexit με την βοήθεια των αρκοδεξιών, ακούστε τους εκεί. Δυστυχώς όμως ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το grexit. Ο μόνος δρόμος είναι να προχωρήσετε σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων σε ένα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών μέσα σε 48 ώρες.

Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. Πρέπει να ανοίξετε τις αγορές. Νομοθετήστε για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Ας προτείνουμε το τέλος των προνομίων στην χώρα σας. Θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως τον επαναστάτη μεταρρυθμιστή ή ως έναν ηγέτη που βύθισε τον ελληνικό λαό. Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευτοπροφήτης.

11.40 Ομιλία Πιτέλα, Επικεφαλής των Σοσιαλιστών

Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη, πρέπει να την ενώσουμε.

Εμείς ως σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουμε ένα Grexit. Η ελληνική κυβέρνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει διάσκεψη για το χρέος. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ένα δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι αυτό που μοιάζει. Οι Ελληνες θέλουν βοήθεια και ταυτόχρονα να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους.

11.35 Ομιλία Βέμπερ, Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ

Πολύ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ αμέσως μόλις ο ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. Ειπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε. Του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους;.Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

11.20 «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας «το πείραμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε.

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους – είπε – που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «βρίσκομαι ανάμεσα σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο άμεσα στον ελληνικό λαό να λάβει μέρος στην διαπραγμάτευση που τον αφορά».

Χαρακτήρισε «γενναία» την επιλογή του ελληνικού λαού που είπε έγινε με κλειστές τράπεζες και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο «όχι« είναι επιλογή ρήξης.

Χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως τον ναό της δημοκρατίας και όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές «άκουσον μεν πάταξον δε».

11.15 Συμφωνήσαμε επί της αρχής της μετεγκατάστασης 60.000 ατόμων δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το μεταναστευτικό. Είναι στόχος που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν στεκόμαστε στο ύψος μας ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα, της ρήξης της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει είτε συμφωνούμε είτε όχι θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή.

11.05 Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τσουκ μιλώντας το πρωί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι έχουν μείνει μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας πως στην αντίθετη περίπτωση όλα τα σενάρια, «και το χειρότερο», είναι ανοικτά.

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και τότε όλοι χάνουν» είπε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

02.10 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την «επιβίωση» των ελληνικών τραπεζών έως την Κυριακή, φέρεται να διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντάς τους ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να αντέξει έως την επόμενη σύνοδο κορυφής.

01.15 Αφού είχαν προηγηθεί στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

00.30 Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι όλοι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σχολίασε ωστόσο, ότι «η εθνική κυριαρχία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας».

00.01 Ολάντ: «Η Γαλλία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ευρωζώνη. Η πρόταση πρέπει να γίνει ήδη από αύριο το πρωί. Η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε συνολικά το ευρωπαικό οικοδόμημα. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ταχύτητα, οι τρεις απαραίτητες αρχές.Πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα, θέλουμε ευρωζώνη που λαμβάνει αποφάσεις